Submarinele rusești și chinezești pun presiune pe SUA

0 388

Comunitatea militară americană este alarmată de creșterea activității flotelor militare rusești și chineze din Atlanticul de Nord. Atât de alarmatî încât reprezentanții comandamentului american, cum ar fi comandantul flotei de submarine din SUA, vice-amiralul Charles Richard, a declarat în mod direct: „Pregătiti-vă pentru război!“.

Motivul unui astfel de comportament al liderilor militari americani și aplicațiile poate fi găsită în „Strategia de securitate națională“, adoptată în acest an, care solicită armatei SUA să mute accentul de la amenințarea teroristă la competiția militară cu Rusia și China.

O anumită logică ar avea aceasta gândire. Care este motivul pentru care armata americană trebuie să-și facă griji în ceea ce privește lupta împotriva terorismului, dacă terorismul în sine este creat și susținut de Statele Unite?

Pe de altă parte, americanii spun că este dificil să nu observe că astăzi flota ruseasca de submarine este high-tech și personalul foarte calificat, cea ce îi permite să conteste puterea americană pe apă.

Amiralul american James Fogo, fostul comandant al flotei de submarine, consideră că submarinele rusești din Oceanul Atlantic sunt o provocare pentru supremația SUA în largul mării, și a numit situația actuală „Bătălia a patra a Atlanticului.“

Amiralii americani sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea cantitativă și calitativă a flotei de submarine din China. Conform calculelor experților americani, până în 2020 Armata Populară de Eliberare din China va avea o flotă subacvatică de șaptezeci de submarine.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că americanii, prin pretențiile și ambițiile lor excesive, au creat o situație când sunt obligați să se confrunte simultan cu cele două flote de submarine. Este suficient să amintim că odată cu extinderea spre est a NATO, Statele Unite au efectuat ceva din recenta politica a lui Mihail Gorbaciov cu provocări constante ale US Navy în apropierea insulelor disputate în partea de sud-vest a Mării Chinei de Sud, pe care China le consideră proprietatea sa.

Curând, la această problemă a Pentagonului poate fi adăugată încă una nu mai puțin gravă. Este vorba de decalajul tot mai mare în relațiile dintre SUA și Turcia, care este cel de-al doilea cel mai mare membru al NATO. Presiunea fără precedent pe care Washingtonul o exercită asupra Ankarei împinge pe Turcia să caute aliați în est și o face cu succes.

Astăzi, relațiile politice și economice din triunghiul Turcia-Rusia-China sunt probabil cele mai bune din istorie. Dacă la acestea se adaugă relațiile militare, pe lângă confruntarea cu Rusia și China în Atlanticul de Nord, SUA va trebui să găsească resurse pentru o confruntare foarte dificlă în sud.

Leave A Reply

Your email address will not be published.