China demonstrează că România face afaceri proaste cu armament

0 314

România a semnat contractul de 1,5 miliarde USD pentru achiziționarea a 3 batalioane ( 3 baterii × 6 instalații ) de rachete sol- sol americane Himars, cu rază maximă de 300 km.

În același timp, China a anunțat că un colectiv condus de academicianul Ma Weiming, va testa prima rachetă sol-sol, lansată cu sisteme electromagnetice. Racheta fiind utilizată asupra unor ținte aflate la sute de km distanță. În locul propulsiei realizate prin arderea combustibilului solid, se folosește un impuls electromagnetic.

Se presupune că vor fi folosite lansatoarele multiple asemanatoare PHL-03, cal 300 mm, copiate după sistemul rusesc BM-30, similare sistemului Himars. Ceea ce înseamnă că sistemele de tip Himars și BM-30 nu vor mai avea căutare pe piața. Dar și o concurență puternică la sistemele de rachete așa zis de artilerie ( rază de acțiune 300 km + ) și la celebrele rachete rusești Iskander.

China a început inițial proiectarea unui tun electromagnetic în 2011, sub coordonarea unui colectiv de specialiști ai Academiei de Științe din Rusia. Tunul a fost testat pe uscat și apoi de pe o platformă de tip navă de debarcare Type 072III, în perioada 2014-2017.

Se presupune că tunul electromagnetic chinez ar avea cam aceleași performanțe ca cel experimental, testat de firma BAE Systems în SUA. Adică ar putea lansa un proiectil de 10 kg. cu o viteză de Mach 7 ( 8.500 km/h ), la o distanță de 200 km. Timpul de zbor fiind de 1-2 minute. Rază de acțiune este de 5-10 ori mai mare decât a unui proiectil lansat de tunurile navale.

Capacitatea de rezistență a proiectilului este formidabilă, el trebuie să suporte la lansare o accelerație de 30.000 g, adică de 30.000 accelerația gravitațională. Conform canalului american CNBC, prețul unui proiectil chinezesc ar fi de 25.000 – 50.000 USD, în timp ce racheta navă-navă americană subsonică Harpoon Block II, cu rază de acțiune 270 km, costa 1,2 milioane USD.

Piese de artilerie electromagnetice cal. 130 mm, vor fi montate în premieră pe cele șase distrugătoare Type 055, prevăzute să intre în dotarea marinei chineze.

Sateliții de recunoaștere au stabilit că unul din cele două portavioane chinezești, aflate în construcție, dispune de catapulte electromagnetice pentru avioanele îmbarcate. Așadar chinezii sunt foarte aproape să devină lideri mondiali ai sistemelor electromagnetice.

În absența unor sisteme inovatoare, Departamentul de Stat al SUA amenință cu sancțiuni pe toti potențialii cumpărători de sisteme antiaeriene rusești S-400.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.