Rusia și Japonia dau semne de dezghețare a relațiilor bilaterale

0 158

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la conferință de presă comună cu premierul japonesc Shinzo Abe că discuțiile lor au fost productive și că Japonia rămâne un partener important.

După întâlnirea lor de la Vladivostok, orasul care a găzduit Forumul Economic de Răsărit, șeful statului rus a subliniat faptul că cele două părți vor continua cooperarea în multe domenii, în special concentrându-se pe energie.

Putin a subliniat că schimburile comerciale bilaterale dintre Rusia și Japonia au crescut cu 14% comparativ cu anul trecut, în timp ce deja crescuse cu 20 la sută în prima jumătate a anului, adăugând că importurile din Japonia, de asemenea, au crescut cu 90%.

Putin a menționat că Rusia dorește să implice Japonia în proiecte comune care se va concentra pe producția de petrol și dezvoltarea de noi surse de energie.

Potrivit șefului statului rus, tratatul de pace între cele două țări rămâne printre cele mai importante probleme care trebuie rezolvate și că Moscova este gata să colaboreze cu Tokyo, pentru a asigura o pace durabilă. Putin a adăugat că, în timpul întâlnirii, a fost discutată problema Coreei de Sud și de Nord.

La rândul său, prim-ministrul japonez a declarat că cele două țări au încă probleme, dar ele lucrează împreună pentru a le rezolva. Decizia va trebui luată fără a deranja interesele ambelor părți, a spus Abe.

Premierul japonez a declarat că a discutat cu Putin 5 proiecte noi și a confirmat o foaie de parcurs pentru aceștia. Proiectele vor fi legate de producția alimentară, de producția de energie, de turism și de eliminarea deșeurilor.

Potrivit lui Abe, el a fost de acord cu Putin cu privire la importanța cooperării în domeniul securității, în special în fața amenințărilor, cum ar fi terorismul. Privitor la Coreea de Nord, cei doi șefi de stat au convenit asupra eforturilor comune pentru a convinge conducerea de la Phenian să renunțe la programul său de arme nucleare.

Prim-ministrul japonez a subliniat că țara sa este pregătită să ofere asistență economică Coreei de Nord, cu condiția ca problema cetățenilor japonezi răpiți sa fie rezolvată.

Leave A Reply

Your email address will not be published.