(VIDEO) VOSTOK-2018, începutul celui de-al treilea război mondial?

0 324

Aplicația militară Vostok-2018 tocmai a început în poligoanele rusești din Siberia și Orientul Îndepărtat, la 5.000 km de Moscova. La ea participă 300.000 de militari, 36.000 de blindate, 1.000 de avioane, 6.000 parașutiști și 80 de nave militare, fiind cea mai amplă din 1981 încoace. Pentru structura politico-militară a Rusiei, aplicația constituie un test capital, în materie de mobilizare și dislocare de eșaloane, la mare distanță de centrele de recrutare/încartiruire. Adică la granița de vest și de sud-vest a Rusiei.

Mai precis, se urmărește cu atenție nivelul de pregătire al autorităților civile și militare, de a reacționa în situația declanșării unui război convențional la scară mare. Această concepție în premieră, care necestită consumuri sporite de resurse financiare și umane, n-ar fi jucată în aplicații, dacă Rusia nu ar avea indicii că urmează să fie atacată.

Dar cea mai interesantă este participarea a 3.200 de militari chinezi cu 900 de blindate și piese de artilerie, 24 de elicoptere și 6 avioane de luptă la aplicația Vostok-2018 .

Deloc întîmplător, simultan cu Vostok-2018, are loc întîlnirea dintre președinții Vladimir Putin și Xi Jinping, la Forumul economic răsăritean de la Vladivostok. Pe cele două mari puteri, pare să le fi împins la o apropiere mai strînsă, politica de sancțiuni la care sunt supuse ambele, de către administrația Trump. Așadar, pe lângă aplicațiile militare, Rusia și-a căutat, și și-a găsit, un aliat economic și militar de prim rang, în persoana președintelui Xi Jinping.

Este clar că avem de-a face cu o nouă paradigmă. Cum vor evolua lucrurile de acum încolo ? Cât de pregătit este Trump și omologii săi din UE să facă față acestei provocări ?

Dacă Trump hotărăște să atace Rusia, România, Polonia și Țările Baltice sunt în prima linie ofensivă. În acest timp, la București nu se vorbește despre așa ceva, ci se continuă la nesfârșit, hârjoneala între Dragnea și Firea. Și în noaptea minții, Ponta se bate în poze, de la K12, cu PSD-ul pe care atunci el îl conducea.

(Vasilescu Valentin)

Leave A Reply

Your email address will not be published.