Ucraina în fața falimentului! Fondurile externe singura șansă de salvare!

0 151

Ucraina va trebui să-si declare falimentul dacă nu atrage fonduri suplimentare din împrumuturile externe. Cu toate acestea, statul este deja în top trei al „liderilor“ printre debitorii FMI.

Vesti.ua citat de news.bg, a informat că la Kiev, săptămâna trecută, a lucrat misiunea FMI. Împreună cu guvernul, organizația dezvoltă condițiile și posibilele modalități de cooperare în continuare. S-au si realizat anumite acorduri.

Ucraina amenință, totusi, să rupă relațiile cu Fondul, pentru că și-a îndeplinit obligațiile doar pe jumătate. În primul rând, pentru o tranșă de 1,9 miliarde de dolari Kiev a fost forțat să crească în mod substanțial prețul gazelor pentru cetățeni – 6.9 – 11 000 grivne pe mia de metri cubi.

Chiar înainte de sosirea misiunii FMI, a devenit cunoscut că guvernul ucrainean a fost de acord cu o creștere treptată a prețurilor la gaze. În 2018 acestea vor crește cu 25%, iar anul viitor – un alt 15%. Sursa subliniază faptul că, pentru costurile de gaze lunare o familie medie va mai plăti 400-500 grivne. Publicația subliniază faptul că, aceasta schimbare e o lovitură serioasă pentru portofelul ucrainenilor.

Statul datorează deja suma de 8,3 miliarde $ în termeni de compensații și beneficii pentru subvenții de utilități. Analistul politic Andrei Zolotarev a declarat că Ucraina și populația nu poate face față chiar și cu tarifele curente. Țara va trebui să stabilească o subvenție care crește de la 70 miliarde grivne la 114 miliarde grivne. Kievul se confruntă cu o situație de alegere între „rău și mai rău“: noua tranșă de la FMI sau declararea incapacității de plată.

Autoritățile nu au îndeplinit toate obligațiile pentru tranșa fondului. FMI solicită să nu se abată de la strategia dată. Pe ordinea de zi sunt încă întrebări cu privire la crearea Curții Anticorupție și a marii privatizării. Ucraina va trebui să fie de acord cu cele mai multe condiții iar în acest sens a lansat mai multe promisiuni către creditori.

Obținerea tranșei va opri inflația bruscă a grivnei, și va permite obținerea unui împrumut de la UE în valoare de 1 miliard de euro. În plus, guvernul ar putea ridica până la 3 miliarde de $, introducerea de eurobonduri pe piețele externe. Acest lucru va consolida poziția Ucrainei între „liderii“ debitorilor FMI – unde ea este deja printre primii trei. Statul, în fiecare an trebuie să dea sute de miliarde de grivne pentru plata datoriei externe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.