După lungi negocieri, Rusia și Turcia au ajuns la acord privind provincia siriană Idlib
În cadrul întâlnirii, am discutat în detaliu situația și am decis să se stabilească de-a lungul liniei de contact între forțele de opoziție și armata guvernamentala,până la 15 octombrie a acestui an, o zonă demilitarizată de 15-20 de kilometri adâncime“, – a spus un oficial turc citat de news.bg
Zona va fi controlată de grupuri mobile de patrulare ale unităților turcești și de poliția militară rusă.
Până la 10 octombrie, arme grele, tancuri, lansatoare de rachete, arme și mortiere ale tuturor grupurilor de opoziție vor fi retrase din zonă la sugestia președintelui Turciei.
Prevenirea unui dezastru umanitar
Merkel a aprobat pentru prima dată acțiunile Rusiei în Siria, spune presa din Germania. Liderul turc a menționat că Moscova și Ankara vor face tot posibilul pentru lichidarea teroriștilor din Idlib.
„Opoziția, care controlează teritoriul va continua să fie acolo, dar, în același timp, împreună cu Rusia, vom oferi toate eforturile pentru a elimina toate radicale grupuri din aceasta zona, vom face toate eforturile pentru a face acest lucru“, – a spus președintele turc, Erdogan.
El a adăugat că acordul încheiat cu Rusia ar evita o catastrofă umanitară în regiune.
El a menționat că Turcia, de la începutul crizei siriene „a făcut tot ce este posibil” pentru a rezolva problema „Idlib”. Potrivit acestuia, memorandumul privind Idlibul, semnat de cele două țări, garantează că Turcia nu se va mai confrunta cu provocări serioase, iar acest acord „va fi o realizare bună pentru partea rusă”.
O operațiune militară nu va exista
În plus, șefii ministerelor apărarii rus și turc au semnat un memorandum la Idlib. Deci, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a menționat că nu va exista o operațiune militară în provincie. El a adăugat că, în următoarele câteva ore, Moscova va coordona cu Damasc detaliile documentului.
În același timp, Kremlinul a spus că era prea devreme să vorbim despre formatul negocierilor cu Siria.
Situația din Idlib
Teritoriul provinciei de nord-vest Idlib nu este practic controlat de forțele guvernamentale din Siria. Există militanți ai opoziției armate, precum și teroriști ai mai multor grupuri care efectuează atacuri periodice asupra pozițiilor trupelor siriene.
Trump nu a exclus posibilitatea loviturii forțelor ruse în Siria
Ministerul rus al apărării a avertizat anterior că o provocare cu arme chimice era pregătită în Siria, ceea ce ar fi fost o ocazie pentru Statele Unite, Marea Britanie și Franța să atace facilitățile de stat ale Siriei. Trei țări au lovit anterior obiective guvernamentale siriene, afirmând ca este un răspuns la atacul chimic.
Statele Unite și aliații săi sunt împotriva operațiunii militare din Idlib, pe care armata siriană o poate efectua împotriva teroriștilor. Anterior, Ministerul apărării a informat că un număr de ținte teroriste în această provincie au fost deja lovite cu arme de precizie.