Iranul acuză SUA de moartea a 24 de militari uciși în urma unui atentat armat

0 345

ACTUALIZARE 14.00

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat la Teheran ca vinovati pentru atacul asupra unei parade militare în Ahvaz sint „sponsori regionale ai terorismului și ai formatorilor lor americani.“

„Teroriștii angajați, instruiți, înarmați și finanțați de regimuri străine, au comis un atac la Ahvaz. Printre victime sunt copii și tineri. Iranul acuză pentru astfel de atacuri pe sponsorii regionali ai terorismului și instructorii americani „, a scris Zarif pe pagina lui Twitter.

Ca urmare a atacului terorist la parada militară din orașul Ahvaz din vestul Iranului, 10 (deja s-a anuntat ca numarul victimelor a ajuns la 24) persoane au fost ucise, dintre care un jurnalist, mai mult de 20 fiind rănite.

Anterior a devenit cunoscut faptul că, în timpul paradei militare de la Ahvaz, indivizi necunoscuți au deschis focul.


ACTUALIZARE 13.20

‘Numărul martirilor ucişi în atacul terorist se ridică la 24, printre care femei şi copii dintre spectatori, iar acest bilanţ s-ar putea agrava în măsura în care răniţii sunt în stare critică’, a relatat agenţia oficială IRNA.

‘Mai multe de 53 de persoane au fost rănite şi internate în diferite spitale’, adaugă aceeaşi sursă.

Conform informaţiilor difuzate de media iraniene, atacul, calificat drept ‘terorist’ de Teheran, a fost întreprins de un comando înarmat împotriva unei defilări militare la Ahvaz, capitala provinciei sud-vestice Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă.

‘Printre martiri se află o fetiţă şi un fost combatant care a fost ucis în scaunul său cu rotile’, a declarat generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvânt al forţelor armate iraniene, la televiziunea de stat.

‘Din cei patru terorişti, trei au fost trimişi în infern la locul atacului, iar al patrulea, care a fost rănit şi arestat, a ajuns în infern la puţin timp din cauza rănilor grave’, a adăugat generalul, membru al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

O grupare antiguvernamentală arabă, Rezistenţa Naţională din Ahvaz, a revendicat atacul, printr-un purtător de cuvânt citat de Reuters.

Yaghub Hur Totsari, purtător de cuvânt al uneia din cele două grupări care se identifică drept Mişcarea de Luptă Arabă pentru Eliberarea Ahvaz, a declarat că Rezistenţa Naţională din Ahvaz, o organizaţie-umbrelă a tuturor mişcărilor armate, se află în spatele atacului, fără însă a preciza care anume.


Cel puţin opt militari au fost ucişi într-un atentat comis sâmbătă dimineaţă cu ocazia unei parade în oraşul Ahvaz din sud-vestul Iranului, a anunţat agenţia semioficială ISNA, preluată de AFP.

‘Opt sau nouă militari au fost ucişi în atac şi alţi 20 au fost răniţi. Răniţii sunt în stare critică’, a relatat ISNA, citându-l pe viceguvernatorul provinciei Khuzestan, Ali-Hossein Hosseinzadeh. Oraşul Ahvaz este capitala acestei provincii.

Puţin mai devreme, agenţia oficială IRNA a transmis că mai mulţi civili au fost ucişi în atentatul care a vizat o adunare cu ocazia unei defilări militare la Ahvaz.

Niciun oficial prezent la eveniment nu a fost atins, dar există informaţii potrivit cărora mai mulţi civili au fost ucişi, fără a se cunoaşte numărul lor exact, a scris IRNA.

Primul bilanţ anunţat de IRNA era de cel puţin 20 de răniţi, printre care o femeie şi un copil.

Conform agenţiei FARS, atacul a fost purtat de doi bărbaţi înarmaţi care au deschis focul asupra mulţimii. Atacatorii au încercat apoi să tragă asupra tribunei oficiale, dar au fost neutralizaţi de forţele de ordine, a indicat FARS, lăsând să se înţeleagă că atentatorii au fost răniţi.

Televiziunea de stat a acuzat pentru acest atac ‘elemente takfiri’, o referire la militanţi sunniţi. Provincia Khuzestan a fost scena unor proteste sporadice ale minorităţii arabe din Iran.

Parada a fost organizată cu ocazia Zilei naţionale a forţelor armate, care marchează pe 22 septembrie declanşarea de către Bagdad a războiului cu Iranul (1980-1988).

Leave A Reply

Your email address will not be published.