Ce să facem, ce să facem?

0 316

Nu pot spune multe, pentru că Referendumul iese din sfera principiilor mele – am afirmat dintotdeauna că sunt apolitic și voi rămâne așa, chiar dacă s-ar vota mâine că in România mântuirea este obligatorie și votul meu ar fi decisiv. Nu mă nădăjduiesc în boieri, în fiii oamenilor, întru care nu este mântuire. Mi-am exprimat părerea în limita decenței, fără a boicota, dar și fără a îndemna pe cineva la vot. Consider că cititorii mei și care ma urmăresc știu și singuri ce au de făcut și cunosc poziția mea nu de ieri, de azi, ci de 20 de ani.

Cred că Biserica se mișcă în duhul Sfânt și în Adevăr și doar așa se întemeiază orice mărturisire obștească. Iată de ce rezultatul nu mă mira deloc, ba chiar mă impresionează că e prea bun, în condițiile în care s-a făcut campania.

Iată câteva puncte slabe:

1) Zeflemeaua făcută pe seama homosexualilor, pontuțele traditionale românești și abundența aluziilor sexuale care, chipurile, veneau în sprijinul normalității. Nu, a fost o greșeală: ei pot face bășcălie, și fac, pentru ca învățătorul lor este dracul, care batjocorește tot, dar noi am pierdut din aceasta cauza poate un milion de voturi.

2) Implicarea insistentă a clericilor prin folosirea unor metode foarte asemănătoare sau identice cu cele ale agenților electorali. Amenințările, șantajul spiritual, disperarea afișată – toate acestea au dat mult de bănuit și au întărit pe cei slabi în convingerea că în spate stă interesul unui partid politic. Aceasta situația a făcut să se piardă alte 2 milioane de voturi.

3) Iluzia celor 3 milioane de semnături și orgoliul că mai lipsesc doar alte 3 milioane care s-ar colecta ușor din biserici. Fals. Semnăturile se colectează de o sută de ori mai usor decât se obține un vot la urnă, pentru simplul fapt ca pentru a obține semnătura se deplasează agentul în casa-școală-biserică, pe când la vot omul trebuie să vină singur, să-și lase micul fierbinte în talger și să meargă prin ambuteiaje să voteze. Nu s-a dus. Apoi, între cele 3 milioane nu au fost doar ortodocși, au fost tot felul de oameni, chiar și atei, care la implicarea fățișă a BOR (spun ce s-a vehiculat și perceput) au abandonat inițiativa și nu au mai votat. Această situație se suprapune pe cea invocată în punctul 2 cu implicarea clericilor și a făcut posibile erorile de calcule pe care nu știu cine le-a făcut încât a asigurat ierarhia ca succesul este garantat.

4) Aparițiile ierarhilor lângă politicieni și hotărârile anterioare ale Sinodului prin care se anunță că Biserica și clericii nu se amestecă în politică au făcut ca suspiciunea să planeze și ca loviturile taberei adverse să fie credibile. În acest caz un număr foarte mare a preferat sa nu se implice, sau chiar să devină “proștii utili” (in termenii lui Volkoff) vehiculând ideea ca Referendumul este un serviciu făcut de BOR  PSD-ului – nimic mai fals, pentru ca orice partid aflat la guvernare care și-ar fi asumat să schimbe constituția în detrimentul LGBT și-ar fi ridicat toate elitele europene în cap și până în primăvară ar fi intrat în colaps (mai ales în noua Românie – făurirea nesfârșitelor proteste).

Acest fapt s-a văzut din totala neimplicare a pârghiilor politice și de apărat (nici măcar a presei acolite partidului) în promovarea referendumului. Aștept chiar ca până în primăvară o eventuala legalizare a casătoriilor gay sa treacă în parlament sub auspiciile guvernării psd. Cu toate acestea, aparițiile publice anterioare alături de politicieni, au făcut ca acuzațiile aduse ierarhiei sa fie plauzibile și să devină cel mai slab punct al acestei lupte, calcâiul lui Ahile în care au băgat săgeata slabii și neinteresanți adversari din spectrul Lgbt # rezist.

Cred că acest referendum putea fi câștigat cu o prezență de 7 milioane, cu condiția ca pregătirea pentru el să fi fost luată în serios, sa nu fi existat aruncări de săpun de la Coaliția pentru Familie la BOR și dacă de asta s-ar fi ocupat experți, nu orice popă de la țară și femeile pioase care răspândesc pe Facebook rame motivaționale cu trandafiri ortodocși.

În rest, nimic imprevizibil, toate clare.

Dacă se mai întreabă cineva ce e de făcut, pot spune doar că trebuie să ne catehizam urgent. Prin Cateheză și discuțiile pe marginea credinței și a Scripturii vom deveni toți o gură și o inimă, ca într-un cuget sa mărturisim pe Dumnezeul Cel în Treime închinat, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt. Amin.

Preot Savatie Bastavoi

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.