Turkish Stream poate trece prin Serbia, spune Lavrov

0 253

Ministrul de Externe rus a subliniat recent că liderii companiilor rusești, inclusiv Gazprom, mențin un contact strâns cu partenerii sârbi pentru realizarea unui nou mare proiect de distribuție a gazelor naturale.

Unul dintre tronsoanele conductei de gaze naturale din Turcia trece prin teritoriul Serbiei, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarului Telegraph din Serbia.

“Suntem mulțumiți de opțiunea Turciei care prevede două linii pentru acest tronson”, a spus el. “În prezent, se dezvoltă diverse opțiuni de extindere a conductei pe teritoriul european, inclusiv prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, care se deplasează spre centrul de gaz Baumgarten din Austria”, a adăugat Lavrov.

“Împreună, luăm în considerare experiența tristă a South Stream și nu ne place să se întâmple din nou o situație de acest gen. Vom fi gata să începem activitatea doar după primirea garanțiilor ferme, pozitive din structurile aferente ale Uniunii Europene”, a subliniat ministrul .

Potrivit lui Lavrov, cooperarea în domeniul energiei este una dintre cele mai importante domenii de cooperare dintre Moscova și Belgrad. “Companiile rusești, inclusiv Gazprom, mențin un contact strâns cu partenerii sârbi.” Există planuri comune ambițioase, prin intermediul comitetului interguvernamental ruso-sârb privind comerțul, cooperarea tehnică economică și științifică “, a adăugat el.

Proiectul turcesc Stream prevede construirea unei conducte de gaze în Marea Neagră către partea europeană a Turciei și, mai departe, la granița cu Grecia. Secțiunea de adâncime în mare trebuie să aibă o lungime de 910 kilometri, iar zona terestră se va desfășura în Turcia la 180 km. Fiecare dintre cele două linii va avea o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi de gaz pe an.

La începutul lunii august, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg şi au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înfiinţat un grup de lucru şi să fie stabilită o foaie de drum.

Leave A Reply

Your email address will not be published.