Deșteaptă-te române!

0 183

Încet, încet, marea zi a Centenarului trece.. Poate ne-am fi așteaptat la o explozie de bucurie în suflete, azi, de Centenar.. Și observăm cu tristețe că explozia încă nu s-a produs.. Este ceva, dar este prea puțin, dacă ne gândim la ce AR FI TREBUIT SĂ FIE.. Nu pot să nu mă gândesc la atâtea “explozii” ratate în timpul vieții ortodoxului român: câte Învieri, câte Nașteri, câte Boboteze, câte Adormiri, câți Sfinți Gheorghe, câți Sfinți Nicolae, etc, șamd, fără “explozii” de bucurie..

Trece viața pe lângă noi și nu mai reușim să explodăm decât la câte un gol în timpul vreunei partide de fotbal.. În rest, nu ne mai mișcă nimic, nici în planul religiei, nici în cel al patriotismului. A cui este vina? A noastră, bineînțeles! Am devenit oameni trupești, prea legați de țărână. Cum zicea Dumnezeu despre uriașii care au trăit în primele veacuri ale omenirii: “Îmi voi lua Duhul Meu din oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup”. Cum să te înflăcărezi de idealuri, dacă ești trupesc?..

Numai oamenii cu spirit ascuțit, activ, crescut, numai aceia au idealuri. Și având idealuri, se entuziasmează. Noi mimăm bucuria. Și de Înviere și de Crăciun și de Centenar. Am redus esența marilor sărbători la câteva fleacuri: Paște egal miel, Crăciun egal porc, Centenar egal plimbare în aer liber.. Vai câtă dreptate mai avea Domnul când ne spunea că “viața este mai mult decât hrana și trupul mai mult decât îmbrăcămintea”..

Există în adâncul ființei omenești niște subtilități, niște realități fine, un ochi duhovnicesc prin care lucrurile trebuie privite în mod duhovnicesc. Dacă ochiul acesta este acoperit de cataracta patimilor, pierzi vederea duhovnicească și atunci vezi trupește ceea ce trebuie să vezi duhovnicește..

Deci iată-ne de Centenar mimând bucuria și trimițând fel și fel de poze făcute pe calculator cu harta țării noastre și cu cifra 100.. Simțim o apatie și o grozavă indiferență, dar încercăm să apărem fericiți. De ce nu suntem? Pentru că n-am luptat noi pentru Unire, noi am primit totul de-a gata! Și pentru că în sufletele noastre distruse de materialism nu mai pătrunde bucuria duhovnicească.. Deșteaptă-te, române din somnul cel de moarte! “Deșteaptă-te tu, cel ce dormi, și te va învia Hristos!” (Sfântul apostol Pavel)
Amin.

(Preotul Sorin Croitoru)

Leave A Reply

Your email address will not be published.