Violenţe la Paris: Varianta stării de urgenţă nu este exclusă

0 275

Guvernul francez studiază toate opţiunile pentru a evita noi scene de violenţe, inclusiv varianta instituirii stării de urgenţă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux, într-o intervenţie la Europe 1, potrivit Reuters.

“Christophe Castaner (ministrul de interne) a evocat starea de urgenţă. La această oră se desfăşoară o reuniune cu preşedintele Republicii, cu premierul (Edouard Philippe) şi ministrul de interne pentru a face mai întâi bilanţul zilei de ieri (sâmbătă) şi a se vedea ce măsuri ar trebui luate pentru a evita astfel de evoluţii, pentru că nu există nicio îndoială că fiecare weekend se transformă într-un protest şi un ritual de violenţă”, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt.

Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită “Vestele galbene” au avut loc sâmbătă pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva costului ridicat al vieţii.

Conform poliţiei franceze, violenţele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite şi au condus la reţinerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasaţi în arest preventiv, conform AFP. Dintre cei 133 de răniţi, 23 sunt reprezentanţi ai forţelor de ordine, a detaliat prefectura. Întreaga zi de sâmbătă, Parisul a fost scena unor importante violenţe urbane în vestul şi centrul capitalei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă la Palatul Elysee, a doua zi după scenele de gherilă urbană la Paris, care au marcat o nouă escaladare în conflictul autorităţilor cu aşa-numitele “Veste galbene”, şi par să conducă spre o criză politică majoră.

Prim-ministrul Philippe condamnă scene ‘incredibil de şocante’ şi îşi anulează deplasarea în Polonia

Prim-ministrul francez Edouard Philippe, aflat în vizită sâmbătă seară la o unitate de poliţie, a condamnat violenţele “incredibil de şocante” care au avut loc cu prilejul mobilizării “Vestelor galbene” la Paris, mulţumindu-le forţelor de ordine, relatează AFP.

“Imaginile pe care le-am văzut sunt incredibil de şocante. Şi aceste imagini sunt nimic în comparaţie cu ce aţi trăit. Ele nu redau presiunea pe care aţi suferit-o. Şi nu aţi dat deloc înapoi, deci vă mulţumesc foarte sincer”, le-a spus şeful guvernului poliţiştilor la unitatea din Bessieres, conform unei înregistrări difuzate de serviciile sale.

“Cei care erau în faţa voastră erau pregătiţi, echipaţi, organizaţi pentru a merge la confruntare în condiţiile cele mai dificile şi cele mai dure”, a spus el, vorbind despre cele 287 de arestări care sunt “aproape un record”. Prim-ministrul a fost însoţit în vizita sa de ministrul de interne Christophe Castaner şi de secretarul de stat Laurent Nunez.

“Am venit (…) pentru a vă spune mulţumesc. Este puţin lucru de spus, dar este important să o spunem. Şi nu va fi niciodată atât de clar pe cât gândim în sinea noastră despre ceea ce aţi făcut astăzi. Mă înclin în faţa voastră”, le-a spus el poliţiştilor.

Vehicule şi restaurante incendiate, magazine devastate şi jefuite, forţe de ordine şi salvatori atacaţi: din cartierul Operei până pe străzile Foch şi Rivoli, scenele de gherilă urbană s-au repetat în mai multe cartiere rezidenţiale ale capitalei, eclipsând mesajul transmis în întreaga Franţă de zeci de mii de “veste galbene”. Violenţele s-au soldat cu circa o sută de răniţi, dintre care 14 în rândul forţelor de ordine.

Edouard Philippe a decis să-şi anuleze deplasarea în Polonia pentru summitul privind schimbarea climatică COP 24 în urma gravelor violenţe de sâmbătă de la Paris, au anunţat anterior serviciile sale. Prim-ministrul francez, care urma să se deplaseze în Polonia duminică după-amiază şi luni, “va rămâne în Franţa” şi a cerut ministrului tranziţiei ecologice, Francois de Rugy “să conducă delegaţia franceză” la COP luni, a precizat anturajul său.

Leave A Reply

Your email address will not be published.