Boc, Bonțidean. Liți, Oprean, pupa-v-aș pe portofele, la Târgul de Crăciun Cluj!

0 434

Să încep brutal, ca să terminăm frumos! În faimosul târg de Crăciun din inima Clujului, ”taguit” ca  facebook.com/TarguldeCraciunClujNapoca/, se fură! Că se fură în România, Transilvania, Cluj-Napoca, chiar nu este o noutate, dar că bieții comercianți din târgul de Crăciun sunt jefuiți în propriile căsuțe închiriate, de către ”cetățeni de bine”, este un sentiment neplăcut. Unul de (ne)siguranță la prima vedere/citire. Feciorii falnici ca bradul inexistent din târgul clujean, adică cei doi organizatori de magie sezonieră, Mihai Oprean și Sergiu Liți, s-au tocmit cu comercianții pentru fiecare mp închiriat în Piața Unirii. E normal, este un business de sezon și ca atare ai de acoperit cheltuieli, inclusiv cu paza obiectivului, cheltuieli pe care eu unul nu le-aș onora în locul comercianților, mai ales că un umil și harnic comerciant – care a închiriat o căsuță pentru 40 de zile (zici că-s mucenici cu toții) cu exact 16.000 lei, a fost vizitat de hoți taman în căsuță, și nu oricum, ci în plină zi când omul muncea. Geanta unei doamne care a închiriat o căsuță a fost furată de două ori în patru zile, prima dată cu acte și bani, a doua oară doar cu bani, pentru că nu apucase femeia să-și refacă actele. Categoric că oamenii au făcut plângere la poliție, iar Poliția anchetează situația.

Acum, sincer, chiar nu sunt curios cu cine au semnat organizatorii Oprean și Liți contractul pentru paza și liniștea obiectivului, dar eu unul dacă aș fi primarul acestui burg, m-aș cam revolta să știu că nu prea pot vizita liniștit târgușorul minune din inima orașului. Nu știu cum a procedat Primăria, nu știu dacă Poliția Locală are ceva atribuții de proximitate pe la târg, în afara dirijării defectuoase a circulației, dar eu dacă aș fi în pielea lui Emil Boc aș lua măsuri. Adică mi-aș lua o menghină minusculă de atelier și i-aș chema la o probă de anduranță pe Bonțidean (șeful Poliției Locale), Oprean și Liți. Adică le-aș cam prinde delicat podoabele în menghinuță, le-aș vopsi ca pe niște globulețe, și le-aș atârna de acoperișurile căsuțelor comercianților jefuiți. Asta până se va aranja bradul de Crăciun, dacă se va aranja unul (habar nu am dacă s-a pus bradul sau nu, că nu am fost de curând pe la târg). Ca să nu se simtă lezați, le-aș pune și niște ghirlande decorative luminoase ca să se poată confunda cu renii de la sania moșului, dacă moșul mai vine, să nu-i fie teamă că i se fură jucăriile, țoalele de sezon, barba, sania sau renii! Deși, dacă stau bine să mă gândesc, dacă hoții ar fura coarnele renilor Moșului, ultimii reni din rând poate s-ar împerechea cu cei din fața lor și astfel Moșul ar cinsti anticipat parada LGBT de la Cluj, din vara lui (20) – pentru cei care nu înțeleg, (20) este perioadă 20, adică 2020, 202020, 20202020, adică să tot fie parade la aceste intervale de timp.

Trebuie să iau în calcul și faptul că poate greșesc. Adică, poate Poliția Locală chiar are ordine precise și clare să vegheze obiectivul sezonier de succes momentan și, ”chipurile”, fiind foarte aglomerat ei nu reușesc să facă față. Sau poate că Oprean și Liți au închiriat/donat o căsuță organizatorilor Untold, adică famigliei Buta & Co. (în perspectiva unei colaborări magice pe timpul festivalului Ierbii de la Cluj-Napoca), iar în baza bunelor relații de colaborare dintre autorități și organizatorii diferitelor festivaluri clujene, la căsuța Untold se fumează la greu pipa păcii, pentru promovarea și dezvoltarea ”cetății” (cum le place gloriilor clujene să-și numească habitatul de baștină). Să nu fiu răutăcios, spun că nu este nimic rău dacă se întâmplă să se fumeze pipa păcii, dar poate ar trebui făcută o invitație oficială de participare la tocmirea legămintelor de cumetrie și reprezentanților băștinași ai partidelor politice majore din România, nu de alta dar poate nițel afumați sunt mai blânzi unii cu ceilalți și mai puțin mitomani cu electoratul lor. Așa că domnilor administratori și organizatori, eu vă pup pe portofel. Nu trec prin târg decât după ce-mi leg portofelul și mănușile la o sursă de curent, ca să vă pot da binețe cu bucurie când vă întâlnesc. Poate astfel vă treziți și sunteți mai atenți cu cei pe care-i invitați să-și toace agoniseala cu ocazia magiei sezoniere!…

Update: Măi enoriași organizatori ai ”cetății”, voi chiar vreți să creați magie și ne faceți o surpriză? E adevărat că l-ați adus pe șestache pe decrepitul David Cooperfield și l-ați reînviat pe Iosefini ca să se ocupe de gențile și portofelele comercianților, și de ce nu?!, și de cele ale vizitatorilor? Dacă e așa, atunci îmi cer scuze public și vă rog ceva: nu faceți o magie să dispară Primăria lui Boc? Acum nu toți funcționarii, doar pe polițaiul-local șef Bonțidean, departamentul ”Achiziții Publice” și cumetriile lor, denumite organizatori de evenimente, indiferent cine ar fi ei. Hai, adugați și departamentul de ”Urbanism”! Pe Boc mai lăsați-l, că încă este distractiv!…

Și încă ceva! Îmi place sloganul vostru din acest an: ”Unește oamenii! Reunește familionul!”. Oare dacă copii au fost răi, pot părinții să se bazeze pe voi că tocmiți niște hoți sezonieri să-i ”scăpați” de rău?!… Pffff! Ce idiot sunt!

Leave A Reply

Your email address will not be published.