În apropierea strâmtorii Kerci sunt poziționate la această dată 4 spărgătoare de gheață rusești

0 242

O explicație ar fi că Rusia ia măsuri pentru a preveni o provocare din partea navei Flotei a VI-ea americane, aflată în drum spre strâmtoarea Kerci. În situația în care navele de luptă americane ar încerca să intre fără aprobare în apele sale teritoriale, Rusia ar putea proteja strâmtoarea kerci cu spărgătoare de gheață. La fel cum au făcut-o în 1988, fregatele sovietice cu crucișătorul american USS Yorktown din clasa Ticonderoga și distrugătorul USS Caron.

Rusia are cele mai mari și mai numeroase spărgătoare de gheață.Modul de acțiune, prin abordaj, al spărgătorului de gheață este mai eficientă decât al oricărei nave militare. Pentru că acesta urcă pe suprafața gheții și o sparge prin presiunea pusă de corpul navei. De aceea, blindajul acestei nave este de 4-5 ori mai gros decât al unui crucișător. De exemplu spărgătorul de gheață rusesc ”50 лет Победы” cu propulsie nucleară, este capabil să navigheze când gheața are grosimea de 5 metri. Această navă parcurge distanța Murmansk – Polul Nord în 79 de ore, prin calota de gheață. Deplasamentul navei este de 25.840 tone, de aproape 3 ori mai mare decât un crucișător american din clasa Ticonderoga. Puterea dezvoltată de reactoarele nucleare fiind 2 × 171 000 kW, față de 4x 25,060 kW cît are un crucișetor american.

Cotidianul britanic The Telegraph notează : “The purported plan provoked a blustery response from Russian politicians and media on Thursday, with one warning Russia could repeat the incident of February 1988, when a Soviet frigate rammed a US cruiser in the Black Sea”.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.