Serghei Lavrov: Nu vom purta un război cu Ucraina, vă promit

0 251

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a promis luni că ţara sa ”nu va purta un război” cu Ucraina şi a adăugat că, pentru Moscova, relaţiile cu statul ucrainean sunt importante, informează EFE.

”Nu vom purta un război cu Ucraina, vă promit”, a insistat Lavrov, într-un interviu cu ziarişti şi cititori ai cotidianului Komsomolskaia Pravda, transmis în direct pe pagina web a publicaţiei. Lavrov a dat asigurări că Rusia nu luptă împotriva ”regimului ucrainean”. “Împotriva regimului ucrainean luptă locuitorii rusofoni din Ucraina”, a spus el, aluzie la conflictul armat din estul ţării vecine.

”Avem relaţii cu statul ucrainean, care pentru noi sunt mai importante decât regimul care deţine puterea”, a adăugat Lavrov, reiterând că ”este de neconceput faptul că Rusia ar putea declara război Ucrainei”.

În acelaşi timp, Lavrov a recunoscut că Rusia va răspunde cu fermitate oricărei provocări ucrainene la frontiera dintre cele două ţări. ”Avem informaţii (…) că pe linia de demarcaţie a forţelor (din estul Ucrainei) militarii ucraineni au concentrat circa 19.000 de oameni şi o cantitate importantă de armament greu, pentru care beneficiază de ajutorul instructorilor americani şi britanici”, a mai declarat şeful diplomaţiei ruse.

În plus, a continuat Lavrov, autorităţile ruse dispun de informaţii care le fac să creadă că, ”în ultimele 10 zile ale lunii decembrie, (preşedintele ucrainean Petro) Poroşenko plănuieşte o provocare la frontiera cu Rusia, la frontiera cu Crimeea”. ”Va primi din partea noastră o replică pe care nu o va uita. Este ţara noastră, sunt frontierele noastre”, a avertizat Lavrov.

Ministrul de externe rus a insistat că soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, care – potrivit ONU – s-a soldat până în prezent cu peste 10.000 de morţi, nu este posibilă fără respectarea acordurilor de pace de la Minsk şi a drepturilor şi intereselor populaţiei rusofone.

Leave A Reply

Your email address will not be published.