Putin: Rusia nu caută o cursă a înarmării, ci un echilibru de putere

0 595

Moscova nu este interesată de o cursă în domeniul armamentului și încearcă doar să mențină echilibrul puterii, a declarat președintele rus Vladimir Putin la conferința sa anuală susținută joi 20 decembrie 2018 la Moscova.

.”În general, acest lucru este pur și simplu un element al echilibrului strategic și a parităților ceea ce înseamnă păstrarea unui echilibru și nimic mai mult”, a spus liderul rus, vorbind despre cele mai noi sisteme de apărare antirachetă dezvoltate de Rusia.

„Nu căutăm avantaje, dar păstrăm echilibrul și asigurăm securitatea noastră”, a subliniat președintele. El a adăugat că, „în realitate, astăzi observăm dezintegrarea sistemului internațional de armament și cursa înarmărilor”. După ce Statele Unite au renunțat la Tratatul ABM, care a reprezentat o piatră de temelie în domeniul neproliferării armelor nucleare, Rusia a fost nevoită să răspundă prin crearea unor noi sisteme de armament capabile să contracareze orice amenințare, a spus liderul rus.

„Este foarte greu să ne imaginăm cum se va dezvolta situația și ce trebuie să facem dacă rachete nucleare apar în Europa… Desigur, va trebui să ne asigurăm securitatea, folosind niște pași în acest sens„, a declarat Putin, adăugând că acest lucru se referă și la Tratatul privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (noul Tratat START), care expiră în 2021.

În 2018, forțele nucleare rusești și-au testat capacitatea de a lansa rachete cât mai rapid posibil, a anunțat ministrul. Această abilitate este crucială într-un război nuclear total, când inamicul încearcă să distrugă arsenalul nuclear.

Un test în luna mai a implicat submarinul strategic nuclear Yury Dolgoruky, care a lansat un baraj de patru rachete Bulava din Marea Albă către o zonă-țintă din Kamchatka. O altă lansare multiplă a a avut loc luna trecută, când un bombardier modernizat Tupolev Tu-160 a lansat 12 rachete de croazieră Kh-101 către o zonă-țintă din Arctica.

Noua armă de temut în acest an este racheta hipersonică Kinzhal. În prezent se află în testare, însă interceptorii Mig-31, care transportă marele proiectil, patrulează deja în spațiul aerian de deasupra Mării Negre și Mării Caspice. Potrivit lui Shoigu, în anul 2018 s-au desfășurat 89 de astfel de operațiuni.

Leave A Reply

Your email address will not be published.