(VIDEO) Trupele aeropurtate, arma de elită în câmpul de luptă

0 263

Trupele aeropurtate sunt destinate să acționeze independent, în adâncimea teritoriului inamic, ocupând obiective strategice, precum noduri de comunicații, porturi sau zone de debarcare, capitale politico-administrative.

Reușita lor se bazează pe utilizarea efectului surpriză, de aceea sunt fie parașutate, fie transportate. Concepția de utilizare a mașinilor de luptă a trupelor aeropurtate americane este diferită de cea a Rusiei. Baza o constituie vehiculele pe roți Humvee și Stryker ( masă 18 t, echipaj 2+9, armament tun calibrul 30 mm sau mitralieră calibrul 12.7 mm ).

Mașinile pe roți au o viteză mare pe șosele dar nu fac față în teren neamenajat, mlăștinos și împădurit, așa cum este Rusia. Parașutiștii ruși dispun preponderent de vehicule pe șenile, adaptate terenului din Rusia, adică BMD-3 ( masă 12,9 t, echipaj 3+ 5 parasutisti, tun sau aruncător de granade calibru 30 mm, mitraliere calibrul 7,62 mm și 5,45 mm, rachete antitanc dirijate Konkurs sau Kornet ).

Un alt vehicul de transport blindat este BTR-MDM Rakushka, derivat din BMD-3, cu capacitatea de 15 parașutiști. Vehiculele pe roți ale parașutiștilor ruși sunt GAZ-2975 Tigr, P-230T, și Kamaz Typhoon ( capacitate 18 parașutiști ), un MRAP, rezistent la detonarea minelor sau a dispozitivelor explozive improvizate. La capitolul protecție și transport în teren, Rusia este mai bine înzestrată. Sprijinul de artilerie al parașutiștilor ruși este mai divers și mai bun decît cel al americanilor.

El este asigurat de BMD-4 ( masă 13,6 t, înarmat cu tun calibrul 100 mm ) și de 2S25 Sprut-SD ( masă 20 t, înarmat cu tun-obuzier calibrul 125 mm ). Ambele mașini sunt derivate din BMD-3. Singurul tun autoptopulsat pe roți al parașutiștilor ruși este 2S23 Sprut, obținut prin montarea tunului calibrul 120 mm pe șasiul BTR-80. Parașutiștii americani dispun de mai multe variante M1128 autopropulsate calibrul 105 mm, pe roți, pe șasiul Stryker.

În plus, americanii nu au renunțat încă la obuzierul tractat calibrul 155 mm, extrem de fiabil. Instalațiile de lansare a rachetelor antitanc americane dirijate sunt montate pe Humvee, în timp ce tunul-obuzier calibrul 125 mm de pe 2S25 Sprut SD poate lansa și rachete antitanc dirijate.

Cercetarea aeriană a parașutiștilor ruși este realizată cu completul Iskatel, adică drone electrice T-4, cu masa de 1,3 kg și raza de 8 km, similare cu RQ-11 Raven, ale parașutiștilor americani. Americanii au trei tipuri de avioane de transport strategic și tactic ( C-5, C-17, C-130 ), majoritatea noi. În schimb Rusia are multe tipuri, avioanele sunt vechi și uzate. În ceea ce privește aeronavele de transport, tot americanii sunt mai bine înzestrați.

(Valentin Vasilescu)

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.