Arma fulger din Siria

0 391

Ideea că tot ce e de la sovietici trebuie aruncat nu e bună. Nu poți să le cumperi pe toate odată și riști să-ți lipsească esențialul. Printre cele mai eficiente arme rusești testate în Siria s-a numărat una din perioada sovietică. Ocuparea centrelor urbane din Siria, de către rebelii islamiști s-a făcut prin zeci sau sute de puncte de sprijin. Acestea erau de valoarea unei companii de infanterie, dispuse în mai multe clădiri din intersecții importante. Clădirile erau legate de tuneluri subterane unde existau provizii și muniții suficiente pentru un an.

În aceste puncte de sprijin erau numeroși lunetiști, rachete antitanc dirijate, tunuri fără recul și perimetrul era înconjurat de câmpuri de mine și dispozitive explozive improvizate.

Odată intrate în aceste centre urbane, trupele armatei siriene erau blocate pe poziții. Singura soluție era să le neutralizeze pe rând. Bombardarea cu aviația a clădirilor punctelor de sprijin nu era eficientă, distrugând doar etajele superioare. De aceea neutralizarea punctelor de sprijin a fost extrem de grea, a costat viața a numeroși militari și distrugerea a sute de blindate din armata siriană.

Odată cu implicarea Rusiei în Siria, neutralizarea punctelor de sprijin ale rebelilor a devenit mai ușoară, prin livrarea unui mijloc de luptă adecvat, UR-77 Meteorit. Victoriile fulgerătoare obținute de armata siriană având la bază și utilizarea la scară largă a sistemelor rusești UR-77.

UR-77 Meteorit este un vehicul blindat pe șasiul obuzierului auto-propulsat 2S1 Gvozdika, din epoca sovietică. În locul turelei a fost montată o instalație de lansare cu 1 tonă de explozibil dispus în lanț LDCS (Linear Demolition Charge System). Acesta este catapultat cu ajutorul rachetelor la până la 100 de metri în fata vehiculului. Detonarea explozibilului se face cu un dispozitiv de întârziere.

Inițial, UR-77 a fost proiectat pentru crearea de breșe în câmpurile de mine, care să fie utilizate apoi de infanterie și blindate pentru a înainta. Dar UR-77 a devenit foarte eficient în lupta cu mercenarii islamiști din Siria.

În 1991, în primul război din Golf, britanicii au folosit sistemul Giant Viper, împotriva fortificațiilor irakiene de la granița Saudito-Kuwaitiană. Infanteria marină americană a utilizat și ea astfel de sisteme M58 în 2005, în luptele cu rebelii irakieni de la Fallujah.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.