China, cea mai mare putere mondială cu o creștere a PIB-ului de 177%

0 224

Produsul intern brut (prescurtat PIB) reprezintă suma valorii tuturor mărfurilor și serviciilor, produse de economia unei țări, în decurs de un an. Estimările pentru anul 2030 arată un clasament îngrijorător pentru Anglia (imperiul colonial care a deținut teritoriile Indiei și Pakistanului) dar și pentru SUA, acum singura superputere mondială.

Pe primul loc se va situa China cu un PIB de $ 64.2 trillioane (în creștere cu +177%), pe locul 2 va fi India cu un PIB de $46.3 trillioane (în creștere cu +387%). SUA se va situa pe locul 3 cu $31.0 trillioane ( în creștere cu +60%), iar Rusia cu toate sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană va fi pe locul 8, cu $7.9 trillioane (în creștere cu +98%).

Pe locul 10 va fi Germania cu $6.9 trillioane (în creștere cu +64%). Anglia nu figurează în top 10, iar Pakistan va fi pe locul 20.

Privind din această perspectivă, un conflict militar între India și Pakistan, ar însemna distrugeri și pierderi de vieți omenești. Cine ar avea de câștigat ? Prin redirecționarea banilor de la bugetul de dezvoltare al celor două state, către cel destinat achiziționării de arme moderne, ar avea de cîștigat, în special SUA și aliatul său fidel, Anglia.

Pe de altă parte, China are relații tensionate cu India și este aliatul Pakistanului. În cazul unui război, în care împotriva Indiei este atrasă și China, SUA și Anglia câștigă pe două planuri. Prin oprirea sau încetinirea ritmului de creștere al economiei Indiei și al Chinei. Piețele lor de desfacere tradiționale fiind ocupate de produsele americane și britanice.

India este cea mai puternică forță navală din oceanul Indian, dispunând de un portavion (INS Vikramaditya), submarine, distrugătoare, fregate, corvete moderne și o navă amfibie de desant (portelicopter). India poate bloca linia de aprovizionare cu petrol și gaze naturale din zona Golfului, a Chinei. Fără hidrocarburi, economia Chinei stagnează.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.