Despre memoria scurtă a americanilor când vine vorba de arme

0 130

SUA se uită la Avangard ca vițelul la poarta nouă. Deși cu 58 de ani în urmă a proiectat ceva similar. Americanii nu au memorie.

SUA, care când abandoneză un proiect, șterge orice urmă a rezultatelor și documentației tehnice a acestuia. În schimb, Rusia preferă să reia un vechi proiect, transferând și perfecționând experiența câștigată. SUA consideră sistemul hipersonic rusesc Avangard ca fiind o noutate dar se înșeală. La origini, în anul 1960, proiectul s-a numit Rachetoplan și chiar americanii au avut un proiect similar, numit  X-20 Dyna-Soar.

Imediat după terminarea celui de-al 2 lea război mondial, forțele aeriene ale SUA au creat corporația RAND (Research and Development) având un centru de cercetări propriu (Air Research and Development Centre), cu scopul de a sprijinii cele mai avansate realizări în domeniul aerospațial.

În 1955, Rand a propus forțelor aeriene ale SUA realizarea unui vehicul de bombardament nepilotat, cu rază intercontinentală de acțiune (Robo BOMI) sau a unui planor orbital cu om la bord, pentru misiuni de recunoaștere (Brass Bell). În iunie 1959 fortele aeriene au oferit contractul pentru realizarea navetei spațiale X-20 Dyna Soar, companiei Boeing. În martie 1960, proiectarea lui X-20 Dyna-Soar a fost încheiată, rezultand un prototip cu aripă delta si ampenajele verticale la vârful planurilor. X-20 Dyna-Soar avea lungimea de 10,7 m, anvergura de 6,3 m și masa de 5.165 kg.

Învelisul de pe extradosul fuselajului și aripilor era realizat din panouri din aliaj ”Rene 41”, peste care, pe intrados, erau aplicate plăci de molibden. Botul navetei avea structura de rezistentă din zirconiu peste care erau aplicate panouri din grafit. După criza rachetelor cubaneze, președintele SUA, John F. Kennedy și secretarul sau de stat John McNamara au urmat o nouă strategie militară de descurajare nucleară, bazată pe riposta rachetelelor balistice intercontinentale și Dyna-Soar a fost sistat, fără să aiba loc nicio testare în zbor.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.