De ce se teme Consiliul Europei să piardă Rusia

0 137

Posibila retragere a Federației Ruse de la Consiliul Europei este plină de consecințe negative, e convins  secretarul general al organizației Thorbjørn Jagland. Analistul politic Andrei Ivanov ia în considerare situația de blocaj din cadrul APCE.

Șoc real

Posibila retragere a Federației Ruse din Consiliul Europei și Brexitul ar putea fi un șoc real pentru Uniunea Europeană, a avertizat Jagland. “Cred că mulți oameni nu-și pot imagina ce șoc poate fi pentru Europa dacă vom primi simultan atât Brexit, cât și Ruxit (retragerea Rusia + Anglia). Dar asta se poate întâmpla în curând “, a spus Jagland.

În opinia sa, Consiliul Europei este singurul loc în care Rusia “este legată de Europa printr-o procedură judiciară obligatorie”. Dacă Rusia va părăsi consiliul, atunci, Jagland crede, Europa va vedea o altă Rusie.

“Vom avea o nouă linie de divizare în Europa”, a adăugat șeful organizației. Potrivit lui Thorbjørn Jagland, singura modalitate de a rezolva situația este de a readuce Federația Rusă la dreptul de vot în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Teama de a pierde Rusia

Potrivit lui Andrei Ivanov, retragerea Rusiei din Consiliul Europei va fi un șoc pentru ambele părți. Analistul a făcut o paralelă între situația actuală și situația din mijlocul secolului trecut.

“Situația seamănă într-o anumită măsură cu cea care sa dezvoltat în ajunul celui de-al doilea război mondial. Apoi URSS a fost expulzata din Liga Națiunilor și, prin urmare, capacitatea organizației de a influența cumva evenimentele mondiale a fost pierdută. Consiliul Europei este o structură importantă în care sunt cuprinse majoritatea țărilor continentului și multe state post-sovietice. Este ca un cadru general pentru respectarea drepturilor omului pe baza unor norme general acceptate “, a spus Andrei Ivanov.

Relațiile dintre Federația Rusă și APCE se află în stagnare, consideră expertul.

“Dar acum s-a dovedit că situația pare blocată. Împotriva Rusiei sunt  impuse restricții, au privat delegația de dreptul la vot și dreptul de a vorbi. Cu toate acestea, nu există mecanisme pentru refacerea acestui drept. Rusia, pe de altă parte, nu poate renunța la Crimeea, așa cum insistă acei “înțelepți” europeni. Se dovedește o situație fără speranță “, a explicat Andrei Ivanov.

Potrivit expertului, o organizație care urmărește protejarea drepturilor omului în toate țările membre ale Consiliului Europei a devenit un fel de structură edificatoare. Politologul este sigur: nu va mai fi în organizașie Rusia – nu va mai fi nimic de discutat. Nu are sens să rămânem în Consiliul Europei, a concluzionat Andrei Ivanov.

Anterior, agențiile de presă  au raportat că Rusia va solicita Consiliului Europei să ii restituie 10 miliarde de ruble din contribuțiile plătite.

Consiliul Europei este cea mai mare organizaţie în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democraţia şi statul de drept.

Ilia Muromski

Leave A Reply

Your email address will not be published.