(VIDEO) Catedrala Notre Dame, simbolul Europei creștine, mistuită de flăcări

0 416

Un incendiu a izbucnit în una din cele mai importante obiecte turistice din Paris – catedrala Notre Dame, anunță France Press citată de Sputnik Internațional. ​În mai multe imagini video publicate pe Twitter se observă fum dens și flăcări care ies din clădire. Deocamdată nu există informații cu privire la victime. Urmează să fie stabilite cauzele izbucnirii incendiului.

Catedrala, care datează din secolul XII şi este unul dintre “personajele principale” ale romanului clasic “Cocoşatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti.

“Un groaznic incendiu a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris”, a scris pe Twitter primarul Anne Hidalgo.

Pompierii parizieni au declanşat o operaţiune de anvergură pentru salvarea monumentului istoric.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

-Macron anulează un discurs programat către naţiune

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza “incendiului teribil” izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee, informează Reuters.

Anunţul a fost făcut în timp ce focul s-a extins spre vârful gigant al catedralei şi mulţimi de oameni s-au adunat în pieţele din apropiere.

Printre altele, preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul care a cuprins catedrala istorică Notre-Dame din Paris, adaugă Reuters.

“Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!”, a scris Trump pe Twitter.

-Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters.

“Practic, întregul acoperiş a dispărut. Nu văd nici o speranţă pentru clădire”, a spus Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere de faţada sudică a catedralei, unul dintre cele mai vizitate obiective din Franţa.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. Parisienii au urmărit neputincioşi, mulţi dintre ei rămaşi fără cuvinte din cauza şocului.

”Un incendiu teribil”, a spus cu regret edilul Parisului, Anne Hidalgo, în timp ce mii de parizieni s-au strâns pe podurile din Île de la Cité, în centrul capitalei franceze, emoţionaţi şi trişti după devastarea unui monument cu adevărat înscris în ADN-ul cultural al Parisului şi al Franţei.

-Preşedintele Emmanuel Macron, care urmează să ajungă la faţa locului, a exprimat ”emoţia unei naţiuni întregi”. “Sunt trist în seara aceasta când văd arzând o parte din noi”, a scris preşedintele pe Twitter.

Incendiul este ”potenţial legat” de lucrările de renovare a edificiului, potrivit pompierilor. Lunea acesta este prima zi din Săptămâna Mare, sărbătoare foarte importantă pentru catolici.Un nor gros de fum cu nuanţe gălbui se degaja din edificiul cuprins de flăcări, imaginile impresionante fiind difuzate în direct de televiziuni şi de reţelele de socializare.

Focul, care s-a propagat foarte rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat aproximativ la ora 16:50 GMT la schelele instalate pe acoperişul edificiului, construit între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, potrivit pompierilor.

La începutul serii, turla, construită pe patru piloni de bază, cu o înălţime de 93 de metri, s-a prăbuşit.

“Acum a debutat o misiune specială pentru a încerca salvarea, pe cât posibil, a cât mai multor opere de artă”,a declarat viceprimarul Parisului, Emmanuel Grégoire.Marcat de gravitate incendiului, dar şi de şocul şi emoţia pe care incidentul le-a provocat, preşedintele francez şi-a anulat luni discursul programat către naţiune pe tema crizei ”vestelor galbene”.

Sute de parizieni şi turişti priveau cu îngrijorare coloana imensă de fum de pe podurile din Paris care duc către Notre-Dame, a constatat un jurnalist AFP. Flăcările galbene, care se înălţau la o distanţă foarte mare, erau vizibile din depărtare pe cerul senin al Parisului, în această seară de luni.

Un miros de ars a început să se simtă în cartierele învecinate, iar sirenele mai multor maşini de pompieri au răsunat în mai multe districte din această zonă. Circa 13 milioane de turişti vizitează catedrala Notre-Dame din Paris în fiecare an.

Catedrala continua să asigure şi funcţiile unui edificiu religios: cinci slujbe erau celebrate în fiecare zi, iar duminica, şapte. Împreună cu sărbătorile şi slujbele extraordinare, peste 2.000 de servicii religioase se desfăşoară în fiecare în catedrala Notre-Dame.

-Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Cultură, UNESCO, este “alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil” reprezentat de catedrala Notre-Dame, grav afectată, luni, de un incendiu, conform unui mesaj transmis pe Twitter de directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, transmite AFP.

Înscrisă în patrimoniul mondial al umanităţii din 1991, catedrala gotică aflată în inima Parisului este un important simbol al Franţei.

Majestatea Sa Margareta a transmis un mesaj președintelui Franței, Emmanuel Macron, în care își exprimă solidaritatea “în aceste momente de tulburare și de profundă tristețe.” Custodele Coroanei a transmis toată admirația pentru modul în care pompierii și forțele militare franceze luptă pentru a salva acest monument simbolic al națiunii franceze, de importanță europeană și mondială.

Folosirea avioanelor la stingerea focului este imposibilă (serviciile de intervenţie)

Folosirea avioanelor pentru a stinge flăcările de la Notre-Dame, aşa cum a sugerat preşedintele american Donald Trump şi au crezut toţi parizienii sau aproape, nu este o opţiune, a declarat luni seara Direcţia Generală de Securitate Civilă, deoarece acest procedeu ar putea distruge clădirea care este cuprinsă de un incendiu violent, informează AFP.

“Aruncarea de apă pe acest tip de clădire ar putea duce la prăbuşirea întregii structuri”, a scris pe Twitter Securitatea Civilă, în timp ce flăcările mistuie catedrala de aproximativ două ore, timp în care turnul în formă de săgeată şi acoperişul deja s-au prăbuşit.

“Este atât de îngrozitor să asistăm la acest gigantic incendiu la Notre-Dame din Paris. Poate ar fi necesar să se folosească avioane care să arunce apă pentru a-l stinge. Trebuie acţionat repede”, a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

-După ce a înghenuncheat în fața ”politicii corecte”, Europa se întoarce ușor la normalitate

”Şoc şi tristeţe” la Vatican; Arhiepiscopul Parisului a cerut să se tragă clopotele în tot oraşul

Arhiepiscopul Parisului le-a solicitat preoţilor să tragă clopotele tuturor bisericilor pariziene pentru a semnala tragedia.

De asemenea, conform unui mesaj publicat de Reuters, Vaticanul este în stare de “şoc şi tristeţe” din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave clădirii şi ameninţă să o mistuie în totalitate. Vaticanul a dorit să transmită că este alături de credincioşii catolici francezi în aceste momente şi că se roagă pentru pompierii care intervin pentru stoparea flăcărilor.

În urmă cu trei zile, 16 statui ale celor 12 apostoli și 4 evangheliști au fost coborâte pentru restaurare. De altfel, o mare parte din construcție trebuie renovată. Anul trecut, Biserica romano-catolică a cerut fonduri de urgență pentru a salva clădirea, deoarece apăruseră grave probleme structurale care puneau în pericol construcția și pe vizitatori.

Notre Dame este unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa – atrage anual 13 milioane de turiști. A inspirat unul dintre cele mai populare romane din istorie, “Cocoșatul de la Notre Dame” de Victor Hugo.

Construcția Catedralei a început în 1163 și s-a încheiat în anii 1250. A mai ars o singură dată, în timpul Revoluției Franceze, trecând apoi aproape neatinsă prin cele două războaie mondiale.

Incendiu la Notre-Dame: Structura catedralei “este salvată şi păstrată în întregime” (pompieri)

Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul devastând catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze “structura” edificiului “în întregime”, a declarat şeful acestora aflat la faţa locului, relatează AFP.

“Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”,a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris.

“Focul a scăzut în intensitate”, a adăugat la rândul său secretarul de stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, invitând în acelaşi timp la “prudenţă maximă”.

Foto: captură video

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.