Crimeea, fortăreață rusească de necucerit

0 230

Datorită reliefului muntos și legăturii peninsulei cu Ucraina pe o fîșie de 90 km, Crimeea este greu de cucerit. În războiul 2 mondial, pentru atacarea Crimeei, Germania și România au folosit efective de 195.000 militari. Acum, Crimeea este și mai bine apărată de Rusia, decât în trecut. Doar niște naivi ar putea crede că NATO ar risca să piardă peste 70.000 de militari pentru a cuceri Crimeea și a o reda Ucrainei.

Apărarea terestră a Crimeei este realizată de Corpul 22 Armată,  cu un efectiv de 32.000 militari. La nevoie, în sprijinul său intervin armatele ruse 49, 58 dispuse în Caucaz.  În subordinea sa se află 5 brigăzi de Infanterie Marină, desant aerian și operațiuni speciale, sprijinite de mai multe regimente de artilerie. Cu rolul de a respinge inamicul terestru venit din nord, din Ucraina și pe cel debarcat pe coastele Crimeei.

Avem de-a face cu T-72B3, BMP-2, BTR-82A, obuziere autopropulsate 2S19 Msta, lansatoare de rachete Tornado-G și Grad, sisteme de rachete antitanc Khrizantema, Kornet-D, Konkurs-M.  Podul din strîmtoarea Kerch este apărat de 2 batalioane independente de Infanterie Marină, un batalion de grăniceri, un regiment de artilerie și un divizion de rachete antibalistice S-300VM.

Obiectivele militare și civile din Crimeea sunt protejate de subunități de sisteme de război radioelectronic care scot din funcțiune structura de comandă bazată pe rețele de comunicații. Totodată în Crimeea există sisteme electronice pentru depistarea coordonatelor poziției de tragere a inamicului și neutralizarea cu precizie a acestuia, în orice condiții meteo, ziua și noaptea.

O parte din aceste stații sunt dispuse la sol ( R-381T2, R-934UM, R-330Zh, Borisoglebsk 2, PSNR-8 Kredo-M1, Murmansk-BN/Palantin, RB-341V Leer-3) dar lucrând în rețea cu avioane fără pilot de tip Orlan-10 și elicoptere Mi-8. Sistemele de luptă radioelectronică din Crimeea mai acționează și asupra sistemelor AWACS, de cercetare aeriană și de detecție și dirijare a focului de la bordul aeronavelor de atac și rachetelor de croazieră.

Corpul 22 Armată mai dispune de o brigadă și un regiment de Rachete de Coastă, dotate cu sisteme Bastion-P și sisteme Bal. Bateria Bastion-P utilizează rachete anti-navă P-800 Oniks, cu raza de acțiune de 300-600 km/h și viteza de Mach 2.5. Bateria Bal folosește rachete anti-navă Kh-35U cu raza de acțiune de 120-230 km. Cele două tipuri de rachete pot scufunda nave inamice cu un deplasament de pînă la 5.000 tone.

Armata a 4-a aeriană și de apărare antiaeriană sprijină Corpul 22 Armată și are dislocate în Crimeea un regiment cu 5 divizioane S-400 și două regimente mixte de rachete + tunuri Panțir și de rachete Buk-3. Aviația din Crimeea este compusă din 120 de aeronave. Sunt prezente avioane multirol Su-27SM și Su-30, bombardiere Su-24, elicoptere Ka-52, Mi-35, Mi-8AMTsh, etc.

Flota rusă a mării Negre cooperează cu Corpul 22 Armată pentru respingerea inamicului pe căile îndepărtate spre Crimeea.  Sunt utilizate : distrugatorul Smetlivy, înarmat cu rachete navă-navă Kh-35, fregatele antisubmarin Ladny și Pitlivy, dotate cu sistemul de rachete Metel, 6 submarine din clasa Varshavyanka-(Project 636.3), înarmate cu rachete anti-navă Kalibr și Oniks. Cele mai moderne nave sunt 3 fregate din clasa Admiral Grigorovich, dotate cu lansatoare verticale universale pentru rachetele Kalibr, Oniks și Zircon. Alte 3 noi corvete din clasa Buyan-M ( Project 21631)  și Karakurt sunt prevăzute cu lansatoare verticale universal, cu aceleași tipuri de rachete.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.