Efecte produse de fenomenele meteo nefavorabile

0 234

În contextul fenomenelor de vreme rea prognozate pentru această perioadă, în intervalul 06.05.2019, ora 14.00 – 07.05.2019, ora 07.00, peste 3.900 de pompieri militari din 26 județe au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate.

Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în 8 județe (AG, BC, CL, MS, NT, PH, SV și VS), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 2 subsoluri și 137 de gospodării ale cetățenilor, fiind afectate 17 locuințe. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetățenilor.

De asemenea, din cauza manifestării fenomenelor meteorologice nefavorabile, 3 drumuri naționale (DN 2F, DN 11A și DN 15D) 3 drumuri județene (DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor. Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localități din județul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situației, echipe de intervenție ale furnizorului de curent se află în teren.

La acest moment, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în județele Argeș, Neamț și Vaslui pentru degajarea apei și aluviunilor de pe carosabil (DN 15D, DJ 159A și DC 26) și pentru evacuarea apei din 20 case și 24 curți. O situație deosebită a fost înregistrată în județul Vaslui, unde, din cauza depășirii cotelor de inundații pe râurile Bârlad și Gârboveta, pentru protecția populației din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.

Având în vedere că atenționările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte, precum și scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie sunt în vigoare până în seara acestei zile, evoluția situației este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.

Leave A Reply

Your email address will not be published.