Rețeaua serviciilor secrete din Venezuela sau de ce a eșuat SUA în războiul cu Maduro

0 170

Odată cu achiziția de către Venezuela a avioanelor Su-30, sistemelor antiaeriene S-300, tancurilor T-72 și bateriilor de coastă Bastion rusești, Comandamentul reunit responsabil de America Centrală și de Sud al Pentagonului ( USSOUTHCOM ) a desfășurat mijloace de spionaj tehnologic (TECHINT-Technical Intelligence). Cu scopul evaluării,analizării şi interpretării informaţiilor referitoare la echipamentele de luptă ale armatei Venezuelei.

Adică mijloace de tip MASINT (Measurement and Signature Intelligence) care recepționează de la distanță, vibratiile, presiunea, energia calorică produse de sistemele de luptă. Alte mijloace ( ELINT ) au vizat emisiile electronice a radarelor şi a sistemelor de radionavigaţie care echipează sistemele de rachete sol-aer, avioanele şi navele militare ale Venezuelei.

Însă cele mai multe mijloace de spionaj au fost folosite la interceptarea reţelelor de comunicaţii (COMINT). Agenția națională de spionaj electronic ( NSA ) dispune de o reţea numită ECHELON, destinată interceptării, înregistrării traficului telefonic, fax, radio și de date cu ajutorul sateliţilor americani de spionaj.

Prin COMINT, USSOUTHCOM a putut evalua și starea de spirit, loialitatea sau nemulțumirile comandanților armatei și a șefilor autorităților politice centrale și locale.

Varianta oficială a Rusiei și a Chinei pe care doar ele o cred, este că în Venezuela nu au fost trimiși experți ruși sau chinezi în spionaj și contra-spionaj. Contrar acestei variante, din luna ianuarie, când SUA a introdus în scenă pe auto-proclamatul Juan Guaido, conducerea contrainformativă a Venezuelei pare că a fost preluată de un super James Bond. Una din constatările Pentagonului fiind întreruperea culegerii de date de către NSA prin procedeul COMINT. Ori Venezuela nu dispune de tehnologie atât de avansată încât să blocheze recepția sateliților NSA.

În această situatie, inițiativa în Venezuela a fost preluată de CIA, specializată în HUMINT (Human Inteligence). Adică spionajul efectuat cu agenţi americani infiltraţi, care la rândul lor dispun de rețele de informatori indigeni.

Numai că în scurt timp, micul serviciul de contrainformații venezuelean (SEBIN-Servicio Boliviariano de Inteligencia Nacional) a reușit să umilească CIA. Abia acum americanii au aflat că toate grupurile de opozanți ai regimului de la Caracas au fost infiltrate cu ofițeri de contra-informații SEBIN.

Prin intermediul ofițerilor SEBIN sub acoperire, în presa finanțată de SUA, s-a derulat operația dirijată, de selectare și publicare a celor mai miraculoase dar lipsite de credibilitate știri, legate de evoluția politică din Venezuela. La fel cum în sens invers, au fost livrate ”scurgeri de informații” false, dar așteptate de CIA. Precum intenția unor generali din primul eșalon operativ venezuelean de a-l trăda pe Maduro și a-i elibera pe opozanții politici arestați.

Pentru a câștiga încrederea agenților CIA, acoperiții SEBIB au organizat chiar și întâlniri conspirative cu generalii venezueleni, sub un control total informativ al SEBIN și al contrainformațiilor militare.

”Dezertarea” generalului Manuel Figuera, șeful SEBIN, eliberarea din arestul la domiciliu a lui Leopoldo Lopez și punerea la dispoziția lui Juan Guaido a unui pluton de militari SEBIN, cu care să preia garnizoana Carlota din Caracas, aparată de peste 1.000 de militari, au făcut parte din operațiunea de intoxicare a agenților CIA. Cu scopul de a convinge Washingtonul de reușita unei loviturii de stat.

Până la urmă Casa Albă a dat undă verde acțiunii din 30 aprilie care s-a transformat în cel mai mare eșec al CIA din ultimele decenii. Chiar și atunci când totul devenise clar Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a ținut să se umple de penibil, afirmând că : Maduro voia să plece în Cuba, însă a fost sfătuit de Moscova să rămână în ţară.

Venezuela a dovedit că luptând cu patriotism și profesionalism, o țară pusă sub embargou american, din America de Sud, poate da peste cap planurile sofisticate ale CIA.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.