Vladimir Putin vrea ca armata rusă să fie dotată cu arme de ultimă generație

0 276

Președintele Vladimir Putin a cerut ca, în construcția militară, să se țină cont de schimbările situației politico-militare din lume, în special de retragerea SUA din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF). Nivelul de dotare cu tehnică modernă a trupelor strategice de rachete ale Rusiei a atins 82%. Este ceea ce a declarat șeful statului la prima din seria de consfătuiri anuale dedicate dezvoltării forțelor armate și a complexului militar industrial, anunță ”Rossiiskaia Gazeta” citată de Vesti din Rusia.

Președintele a vizitat recent două orașe: mai întâi a aterizat la Kazan, la uzina de avioane,apoi la Soci, unde a avut o ședință pe probleme de construcție militară. Potrivit purtătorului de cuvânt al președinției astfel de întâlniri se vor intensifica în perioada următoare.

”Acește ședințe vor fi precedate de vizite la unități și poligoane militare corespunzătoare, împreună cu conducerea Ministerului Apărării. Vom merge, de asemenea, la întreprinderi ale industriei apărării, care realizează principala producție militară ale acelui tip de arme sau trupe”, a precizat șeful statului.

La Kazan, direct pe aerodrom, Vladimir Putin a văzut variantele modernizate ale avioanelor Tu-160, Tu-95MS, Ri-22 și alte aparate de zbor, a urcat la bordul unuia dintre elicopterele produse la uzina din Kazan, Mi-38T, creat pentru transportul misiunilor de desant și echipat cu noi motoare autohtone.

Într-un hangar special, președintelui i-a fost prezentată versiunea modernizată a Tu-214. Uzina din Kazan reprezintă un complex unic în felul său, fiind singura întreprindere din țară capabilă să producă bombardiere strategice din ultima generație. Putin a fost aici în ianuarie anul trecut, când a urmărit primul zbor al noului bombardier strategic Tu-160. Este unul dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume. I se spune ”Lebăda albă”.

”Știți ce este deosebit de plăcut – utilajele sunt autohtone”, a spus președintele vizitând uzina. ”Mai mult, industria națională constructoare de strunguri a renăscut, practic, tot de la zero. Iar acum șefii întreprinderii mi-au raportat că au ocupat 54% din piață. Și calitatea e bună, excelent. Așa că vom dezvolta și asta”, a spus Putin.

La consfătuirea de la Soci, președintele a subliniat că potențialul tipurilor de arme și trupe asigură rezolvarea de către forțele armate a tuturor misiunilor stabilite. ”În același timp, trebuie avute în vedere schimbările contextului militar și politic din lume, care au un impact negativ asupra securității regionale și globale. Mă refer, în primul rând, desigur, la retragerea Statelor Unite din Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, dar și o serie întreagă de alți factori. Toate astea reclamă din partea noastră o dezvoltare consecventă a sistemelor de arme de perspectivă, bazate pe tehnologii inovatoare”, a constatat Putin. El a cerut să fie accelerată crearea de apărare împotriva armelor hipersonice. ”Știm foarte bine, atât eu, cât și dumneavoastră, că, deocamdată, astfel de arme nu există încă în lume la nimeni, cu excepția Rusiei. Dar înțelegem la fel de bine că în marile țări ale lumii mai devreme sau mai târziu astfel de arme vor apărea. Iar pentru noi va fi bine dacă pentru ei va fi târziu. Ce înseamnă târziu pentru ei? Înseamnă că mijloacele de apărare împotriva acestor tipuri de arme trebuie să apară la noi mai devreme de momentul în care armele hipersonice vor intra în serviciul acelor armate la care am făcut referire”, a mai declarat Vladimir Putin.

Leave A Reply

Your email address will not be published.