Huliganismul, flagelul care ucide sportul!

0 341

După finalul meciului dintre România și Franța încheiat la egalitate, 0-0, fapt care consfințit calificarea în semifinale ale celor două selecționate a avut loc un incident regretabil în care a fost implicată prietena jucătorului român, Cristi Manea. Acesta, a venit la tribună pentru a-și saluta prietena, bucuros pentru performanța obținută. Numai că, venirea acestuia în dreptul suporterilor a iscat o altercație în care victimă a căzut chiar prietena sa. Agențiile de presă internaționale au scris pe larg despre acest incident. Probleme în rândul suporterilor români.

Nu este pentru prima oară când la meciurile echipei naționale fie ea chiar și de tineret au loc incidente nedorite care umbresc perfomanțele jucătorilor. Sigur, nu toți suporterii din tribună trebuie ”băgați în aceiași oală” cu huliganii care vin la stadion pentru a refula și a scăpa de unele complexe din viața personală. Ar trebui însă ca acest flagel al violenței pe stadioane să fie oprit prin legi și mai aspre și pedepse pe măsură.

Este revoltător ce a trebuit să pătimească prietena jucătorului tricolor Cristi Manea. Deși o parte dintre microbiști spun că jucătorul nu avea ce să caute în fața tribunei pentru că îi agită pe suporteri trebuie să remarc că aceste gesturi se întâlnesc frecvent în țările civilizate. Vedem la televiziuni fotbaliști care merg în tribună, își iau în brațe copii, se bucură alături de prietene sau soții și nu se întâmplă nimic rău, nimeni nu este rănit.

Informațiile sunt contradictorii. O variantă ar fi că o admiratoare a tricolorilor s-a dus repede la gard pentru a-i cere tricoul jucătorului nostru, moment în care a bruscat-o pe prietena lui Manea. Între cele două s-ar fi iscat un conflict iar prietenul admiratoarei ar fi lovit-o violent pe iubita jucătorului naționalei noastre.

A doua variantă este că întreg conflictul s-ar fi iscat pentru că Manea este jucătorul CFR-ului iar suporterul care i-a agresat iubita este ultras al celor de la U Cluj. Prietena ultrasului ar fi încercat să o oprească pe iubita acestuia să ajungă la gard pe motiv de rivalitate între cele două echipe.

În fine, ori care ar fi fost cauza nimeni nu dă dreptul unui suporter, chiar și ultras , să se comporte ca un animal, mai ales când la mijloc este o fată. Comportamentul este reprobabil și individul ar trebui interzis pe viață la competițiile sportive fie că este vorba de fotbal sau de echitație. Suporterul român trebuie să învețe să se civilizeze și să înțeleagă că agresivitatea nu își are locul pe stadioane.La echipa națională trebuie să dispară rivalitatea sportivă dintre cluburi. La echipa națională toți jucătorii, indiferent că sunt de la Steaua, Dinamo, Craiova, U Cluj, CFR, Petrolul, UTA sau Farul reprezintă culorile României.

Dar, ce să mai vorbim despre civilizație. Într-un fotbal în care huliganii intră pe terenul de sport, dezbracă jucătorii și îi iau la palme și pumni, îi pun să stea în genunchi și să facă plecăciuni în cel mai barbar mod de umilință… Într-un fotbal în care huliganii intră în sala de conferință de presă a unui club și oprește acțiunea cu presa că așa vor ei stârnind panică dar și ură din partea oamenilor normali… Într-un fotbal în care acești huligani, nederanjați de nimeni, fac legea, intimidează patroni, sportivi, suporteri ai altor formații este greu să vorbim despre civilizație.

De aceea trebuie acționat cu legi aspre și pedespse care să taie cheful huliganilor de a mai instaura panică la competiții sportive.

Momentul ”Manea” de la Euro este rușinos pentru echipa națională a României. Pentru că presa internațională s-a străduit cât mai mult să relateze acest incident minimizând oarecum performanța sportivă a tricolorilor. Sportul are valori care nu pot fi schimbate și batjocorite. Fair-play-ul, onestitatea, competivitatea, admirația, bucuria. Ele sunt ale sportului și nu pot fi demolate de lipsa de cultură a unor huligani. În curând lumea îi va ignora. Apoi lumea va reacționa. Pentru că nu se poate tolera astfel de ieșiri barbare. Trebuie să se pună capăt pentru totdeauna huliganismului, scandărilor xenofobe și rasiale. Când vom reuși să stopăm acest fenomen nociv atunci putem spune că România respiră și sport. Haideți să respirăm domnilor, sportul trebuie să fie ca aerul de munte…

Leave A Reply

Your email address will not be published.