(VIDEO) Întâlnirea Tinerilor Ortodocși la final. Craiova predă ștafeta Timișoarei

0 278

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Craiova a ajuns la final. Duminică, organizatorii au predat ștafeta reprezentanților Arhiepiscopiei Timișoarei, gazda următoarei ediții.

Ultima zi a ITO 2019 s-a desfășurat la Mănăstirea Maglavit. Acolo, cei 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie. Episcopul Ignatie al Hușilor le-a vorbit în predică despre frumusețea interioară din ce în ce mai deficitară „într-o lume de fotomani”.

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a mutat în ultima zi a evenimentului la Mănăstirea Maglavit. Acolo, cei 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie. Episcopul Ignatie al Hușilor le-a vorbit în predică despre frumusețea interioară din ce în ce mai deficitară „într-o lume de fotomani”.

Arhiepiscopii Craiovei și Timișoarei alături de tinerii reprezentanți ai celor două eparhii. ©Basilica.ro/Raluca Ene

Preasfinția Sa a vorbit despre frumos prin raportare la modelul de frumusețe interioară prin excelență al Maicii Domnului. Ierarhul a atras atenția asupra interesului crescut pentru frumusețea exterioară în societatea actuală și pe rețelele de socializare.

„Frumosul nu este opusul urâtului, ci este opusul lipsei de sens”, a spus PS Ignatie.

„Suntem într-o lume de fotomani. Fotografiem, postăm pe conturile noastre de pe rețelele de socializare. Dacă se uită cineva pe Instagram, și tinerii știu lucrul acesta, toate fotografiile sunt perfecte, rotunde, n-au niciun cusur, absolut nimic.

De ce? pentru că sufletul acelui tânăr și al nostru al fiecăruia caută perfecțiunea, caută frumusețea interioară. Din păcate, se axează prea mult pe frumusețea exterioară”.

„Dar când te axezi foarte mult pe ceea ce ține de frumusețea exterioară, este mai mult ca sigur că în tine este un deficit de frumusețe interioară”, a atras atenția Episcopul Hușilor.

”Modelul de frumusețe prin excelență

Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Maglavit la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului #ITO2019 #Craiova #LIVE #8Septembrie

Gepostet von TRINITAS TV am Samstag, 7. September 2019

Preasfințitul Părinte Ignatie a spus că „Maica Domnului constituie cu precădere pentru tineri și pentru fiecare dintre noi un model de frumusețe și de dragoste desăvârșită”.

„Maica Domnului este modelul de frumusețe prin excelență. De ce? În viața Maicii Domnului vedem atâta așezare, atâta liniște. Nu este nimic strident. Nu iese nimic în evidență. Viața Maicii Domnului este una care s-a consumat în deplină smerenie, la umbra lui Hristos”.

„Prin viața Ei, prin frumusețea Ei mai ales lăuntrică, interioară, prin curăție și dragoste față de Hristos trupul Ei a devenit ca o biserică în care Dumnezeu a liturghisit cu voia Sa”.

Sufletul ca vitraliu

Episcopul Hușilor a comparat sufletul omului cu un vitraliu care este frumos datorită luminii care trece prin el.

„La fel se întâmplă și cu vitraliul sufletului nostru unde este Domnul (…) Avem nevoie de lumina harului lui Dumnezeu ca să strălucească frumusețea noastră interioară”, a spus ierarhul.

Sfințirea Bisericii Mănăstirii Maglavit și Sfânta Liturghie au fost oficiate duminică dimineață de Mitropolitul Irineu al Olteniei împreună cu mai mulți ierarhi români și străini.

La finalul slujbei, Mitropolitul Irineu al Olteniei a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea la Craiova a celui mai mare eveniment anual dedicat tinerilor ortodocși din toată lumea.

A urmat ceremonia de predare a torței ITO.

Torța a trecut de la cuplul care a reprezentat Arhiepiscopia Craiovei la un cuplu de tineri din Timișoara, în prezența Mitropoliților Irineu al Olteniei și Ioan al Banatului.

(Tinerii timișoreni care au preluat torța ITO alături de Mitropolitul Ioan. ©Basilica.ro/Raluca Ene)

Mitropolitul Ioan a apreciat „întâlnirea deosebită” de la Craiova și a menționat că Timișoara este la rândul ei un oraș atractiv.

„A fost o întâlnire deosebită a tinerilor. Din momentul acesta, Craiova are mii de ambasadori în spațiul ortodox”, a afirmat IPS Ioan, Mitropolitul Banatului și Arhiepiscopul Timișoarei.

Ierarhul a precizat că delegații Arhiepiscopiei Timișoarei „și-au luat notițe” pe tot parcursul evenimentului.

„Va fi și Timișoara, nădăjduim, un oraș atractiv pentru că prin excelență a fost orașul revoluției tinerilor”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

(IPS Ioan binecuvintează participanții la ITO 2019. ©Basilica.ro/Raluca Ene)

„Vă așteptăm cu multă bucurie în primul oraș liber de comunism, în Capitala Banatului, orașul luminii, Timișoara”, au transmis prin intermediul Trinitas TV tinerii timișoreni care au preluat torța ITO.

Leave A Reply

Your email address will not be published.