(VIDEO) Mai mult decât un tanc, o privire asupra viitorului

0 281

T-14 Armata se remarcă ca fiind al treilea tanc de generație postbelică. Acest vehicul blindat a fost creat de-a lungul timpului, în urma unor cercetări și studii aprofundate. Este un produs fundamental nou și complet conceput în Rusia. De remarcat că  multe dintre soluțiile sale de inginerie sunt inegalabile în lume.

T-14 depășește atât tancurile ruse fabricate în serie, cât și rivalii străini. Pentru prima dată în istoria producției globale de tancuri, Armata are caracteristici speciale precum o turelă fără pilot și o capsulă de blindaj izolată pentru echipaj dar și echipament complet computerizat. Armura oferă protecție împotriva tuturor proiectilelor moderne dezlănțuite de armele de tanc și antitanc, precum și de rachetele antitanc și muniție.

Departamentul de Cercetare și dezvoltare a proiectat un tanc principal de luptă, T-14 Armata (la stadiul de proiectare a fost denumit cod 147), care trebuia să înlocuiască T-72 și succesorii săi (inclusiv T-90)  la Urals Design Bureau of Transport Machine Building Building (KBTM) și apoi la Uralvagonzavod (UVZ), începând cu anii ’80.

La un moment dat, programul a creat Obiectul 195 (sau T-95, au fost realizate trei prototipuri experimentale). Aparatul a trecut toate testele de certificare guvernamentale, dar nu a fost autorizat pentru service. În schimb, cercetările au fost lansate în 2009 într-o platformă unificată pentru o varietate de vehicule pentru infanterie.

Designerii șefi ai Abrams și Leclerc (principalele tancuri de luptă ale Statelor Unite și Franței) sunt de părere că ceea ce face școala rusă de inginerie a tancurilor este atât de special că nimeni din Occident nu a reușit vreodată să pună laolaltă un tanc la fel de compact ca cel proiectat de specialiștii ruși.

Aparatul de luptă  T-14 are deja 30-40 de ani înaintea tendințelor globale de inginerie a tancurilor, la fel cum T-34 și T-64 au fost la vremea lor, primele în lume.

Un compartiment confortabil al echipajului este situat în partea din față a carcasei rezervorului, izolat de combustibil și muniție. Echipajul va supraviețui chiar și unei lovituri aplicate direct în turelă sau înn cazul unei explozii spontană a capacității de muniție. Echipajul păstrează eficiența luptei chiar și în caz de atac chimic sau în timpul războiului nuclear.

Ministerul Apărării din Rusia a lucrat cu sârguință la modul cel mai bun de a salva echipajul în situații limită. De exemplu, luați această caracteristică remarcabilă: partea din față a Armatei are o acoperire specială, care este rezistentă la alunecare în timpul vremii ploioase, în același timp acționând ca și camuflaj dar având și rol de izolare termică.

( Locotenent-colonel Viktor Lizvinsky, Comandant-șef adjunct pentru armament, forțele terestre).

Leave A Reply

Your email address will not be published.