(VIDEO) Fregata „REGELE FERDINAND” – 15 ani în serviciul României

0 266

Nava militară, care a înscris cele mai multe premiere în istoria post-decembristă a Forțelor Naval Române, a împlinit 15 ani de la arborarea pentru prima dată, a drapelului național la bordul său. Fregata ”Regele Ferdinand”, cu număr de bordaj F-221, a parcurs într-un deceniu și jumătate mii de mile marine în Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și opt mări și a executat sute de misiuni și exerciții, purtând la catarg pavilionul românesc, alături de drapelul NATO sau cel al Uniunii Europene.

Foaia de parcurs a acestei fregate pe valurile timpului este strâns legată de anul 2004 și de evoluția țării noastre, ca stat membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice. Primul echipaj al fregatei 221 a fost instruit în Marea Britanie, în anul 2004, pentru a fi în măsură să execute misiuni la standarde NATO, împreună cu echipajele navelor aliate și, un an mai târziu, a participat la Operația „Active Endeavour” din Marea Mediterană, cu pavilionul NATO ridicat la catarg.

În primăvara anului 2007, fregata „Regele Ferdinand” a început să desfășoare acțiuni militare împreună cu elicopterele Puma Naval, după care a obținut acreditările internaționale de nivel I și II, privind interoperabilitatea cu navele Alianței Nord-Atlantice, precum și certificarea de participare la toate tipurile de misiuni NATO. În anul 2009, echipajul F-221 a fost mărit prin integrarea în componența sa a serviciului de luptă „Aviație”. În anul 2011, fregata „Regele Ferdinand” a executat prima misiune de luptă după cel de-Al Doilea Război Mondial, participând la Operația NATO „Unified Protector” de menținere a embargoului în largul coastelor Libiei.

În anul 2012, F-221 a fost prima navă militară a României care a tranzitat Canalul Suez și a desfășurat misiuni reale de luptă împotriva pirateriei navale, prin participarea la Operația UE „Atalanta” din Oceanul Indian, Golful Aden și Bazinul Somalez. A fost pentru prima dată când marinarii militari români au desfășurat acțiuni militare dincolo de Ecuator, în Emisfera Sudică, și au acostat în porturi de pe coasta estică a Africii.

Fregata „Regele Ferdinand” a realizat, în cei 15 ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, numeroase acțiuni de diplomație navală în timpul escalelor în porturile din străinătate, multe dintre acestea fiind o premieră pentru țara noastră, menționând aici porturile Haifa (Israel), Djibouti (Djibouti), Dar-el-Saalam (Tanzania) și Port-Victoria (Seychelles).

Fișă tehnică

    – deplasament …………….. 4900 t
– lungime ……………….. 148,2 m
– lăţime…………………. 14,75 m
– viteză maximă…………….. 30 Nd
– pescaj maxim……………… 6,4 m
– număr punţi………………….. 8
– autonomie………………. 4500 Mm
– echipaj: 205
– armament:

  •         tun super-rapid 76 mm Oto Melara
  •         2 instalaţii lansare torpile
  •         2 instalaţii automate 12,7 mm AGIL
  •         3 instalaţii manuale 12,7 mm DSKM
  •         sistem de comandă asistat de calculator
  •         2 instalaţii de bruiaj pasiv
  •         sisteme de lupta electronică
  •         10 sisteme radar
  •         instalaţii de comunicaţii prin satelit militar şi comercial

-sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce
– elice cu pas variabil
– 4 Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze

Fregata Regele Ferdinand face parte din structurile care asigură participarea Forţelor Navale Române la operaţiuni internaţionale în cadrul unor grupări NATO, UE sau multinaţionale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.