(VIDEO) A început producţia de serie a tractorului agricol românesc, conceput la IRUM Reghin

0 311

IRUM Reghin a început producţia de serie a tractorului românesc, conceput şi construit de inginerii societăţii, lansat în toamna anului trecut la INDAGRA, la 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare din România.

“Pentru acest tractor agricol este un interes foarte mare, acum am reuşit să trecem al producţia de serie. L-am promovat deja şi în Ungaria, luna viitoare vom livra primele bucăţi şi în Ungaria şi să sperăm că succesul va continua”, a declarat, marţi, directorul general al IRUM Reghin, Mircea Oltean.

Compania este recunoscută în special ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, însă după începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, în urmă cu 10 ani, IRUM este percepută şi ca producător de utilaje agricole.

Tractorul agricol românesc a fost conceput în primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere din România, iFOR, inaugurat în septembrie 2015 la IRUM, în urma unei investiţii de aproape 12 milioane de lei.

IRUM Reghin a fost fondată în 1953 şi a devenit o societate cu capital complet privat în anul 1999, când societatea Maviprod a preluat-o şi a menţinut obiectul principal de activitate prin fabricarea de maşini şi utilaje dedicate industriei forestiere.

TAGRO este un tractor compact, ușor manevrabil, cu transmisie mecanică, confortabil și care este ușor de întreținut.

Motorul de pe TAGRO este o unitate FPT (Fiat Power Train) model F5 de 86 CP, diesel, cu 4 cilindrii în linie, sistem de injecție common rail, cu turbocompresor și intercooler, iar norma de poluare este stagiul IV final.

Utilajul se încadrează în clasa de putere 80-110 CP și dispune de o transmisie mecanica cu 12 viteze si inversor, cu posibilitate de cuplare 4 x4, directie hidrostatica și sistem de frânare cu discuri multiple.

Instalația hidraulica de forță a utilajului este alimentată de o pompa hidraulică cu un debit maxim de 60l/min. Circuitul hidraulic pune la dispoziția operatorului un număr de 3 secțiuni hidraulice comandate mecanic prin intermediul levierelor de pe consola dreapta din cabină. Aceste secțiuni hidraulice sunt configurabile, astfel încât să satisfacă cerințele tuturor accesoriilor care pot fi atașate tractorului.

Mecanismul de ridicare spate este un sistem în 3 puncte de categoria II cu comanda manuală din cabina și din exterior, control pe poziție și forță, respectiv autolift.

Conceput în primul rând pentru a asigura operatorului condiții optime de siguranță și confort, cabina utilajului corespunde normelor ROPS si FOPS, categoria 2 de protecție, asigurând o vizibilitate sporită, este dotată cu aer condiționat automat și ventilație cu sistem de filtrare a aerului, geam spate cu degivrare și scaun operator pneumatic cu încălzire. De asemenea, utilajul dispune de proiectoare de lucru față/spate pentru condiții optime de lucru și pe timp de noapte.

În ceea ce privește designul acestui tractor, s-a urmărit crearea unei identități vizuale unice și proprii, care să fie cel puțin la nivelul oricărui mare producător mondial și să reprezinte fundația viitoarelor dezvoltări IRUM în gama agricolă. Astfel am ținut cont de aspecte legate de confort, compania dorind să păstreze  același logo,aceeași linie tradițională a tractoarelor românești.

Un accent important s-a pus și pe partea de ergonomie și siguranță a utilizatorului final, elemente care potrivit constructorului sunt la cele mai înalte standarde.

Leave A Reply

Your email address will not be published.