De ce trebuie să dea României de gândit atacurile cu drone asupra Arabiei Saudite

0 381

Rebelii Houthi au lansat asupra Arabiei Saudite, un atac cu 20 de drone și cel puțin o rachetă de croazieră, din Yemen. Pentru amorul artei, racheta de croazieră este și ea o dronă cu motor reactiv. Țintele fiind rafinăria Abqaiq și facilitatea petrolieră Khurais ale companiei Aramco. Rezultatul fiind incendierea și întreruperea livrării de gaz și petrol pe o perioadă nedeterminată ( vezi foto 1,2, 3). Presa occidentală afirmă că SUA a depistat locul lansării dronelor și că acesta ar fi în sudul Iranului. Ceea ce este imposibil, mai ales că SUA are un lanț de alarmare care urmărește 24 din 24 de oare coasta iraniană, din Kuwait până în EAU, la care participă și navele Flotei a V-a a SUA, cu cartierul general în Bahrain ( vezi foto 4 ).

Ce concluzii se trag ?

1. Paradoxul face ca mijloacele de luptă din Yemen au avut precizie maximă asupra țintelor alese, desi au străbătut 1.700 km. Planificatorul operației a cunoscut la perfecție elementele cheie ale facilităților petroliere saudite, selectînd pentru fiecare, numărul minim de mijloace de lovire. În conformitate cu principiul ”economiei de forte și mijloace” din știința militară. Probabilitatea de străpungere a apărării AA saudite a fost de 100 %, întrucât dronele n-au fost detectate de absolut niciun radar.Și nu e ceva neobișnuit, întrucât anterior, pe 14 mai și în luna august, rebelii Houthi au mai scos din funcțiune cîteva stații de pompare ale conductei est-vest a petrolului saudit, aparținând aceleiași companii Amraco. Folosind același tip de dronă Shaybah.

2. Pentru România este important să urmărească cu atenție ancheta saudiților, întrucît descoperirea țintelor aeriene în spațiul saudit cădea în sarcina a 17 radare fixe americane AN/FPS-117, de același tip cu cele 5 pe care le operează România și a 6 radare mobile americane AN/TPS-43, similare cu cele 19 AN/TPS-79, utilizate de România. În plus, spre deosebire de România, Arabia Saudită mai operează 5 avioane E-3 A și 2 SAAB-2000 ( AWACS ) care nu au fost în aer. Totodată, apărarea AA a Arabiei Saudite care n-a doborît nicio dronă yemenită, este asigurată de 10 baterii de rachete cu rază medie de acțiune MIM-23 HAWK ( la fel ca și cele utilizate de România ), 5 baterii de rachete cu rază mare de acțiune MIM-114 Patriot ( la fel ca și cele 7 baterii comandate de România ) și mai multe zeci de baterii de rachete cu rază scurtă și de artilerie AA ( vezi foto 5 ).

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.