Este sistemul de rachete american mai vulnerabil decât cel rusesc?

0 279

1. Preşedintele Vladimir Putin a propus Arabiei Saudite să achiziţioneze un sistem de rachete fabricat în Rusia pentru a-şi apăra teritoriul, împotriva atacurilor cu drone. ”Am putea să o facem în acelaşi mod în care Iranul a făcut-o, cumpărând sistemele de rachetă ruseşti S-300 şi în acelaşi mod în care Turcia a procedat deja prin cumpărarea sistemelor de rachete ruseşti S-400″, a declarat preşedintele Vladimir Putin la Ankara.

2. Prințul saudit Mohammed bin Salman nu a răspuns ofertei Rusiei, cerând în schimb președintelui sud-coreean Moon Jae-in, sprijinul pentru înzestrarea apărării AA a Arabiei Saudite, cu rachete eficiente împotriva atacurilor cu drone și rachete de croazieră, lansate din Yemen. Surprinzătoare această solicitare dacă ne gândim că apărarea AA a Coreei de Sud se baza până anul trecut tot pe 8 baterii MIM-104 Patriot și 24 baterii MIM-23 Hawk, ca și cea a Arabiei Saudite sau a României. Însă din 2019, 10 baterii KM-SAM, de producție coreeană, au început înlocuirea sistemelor Hawk și acest tip de sistem este considerat de saudiți ca fiind singurul eficient împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor.

3. Așadar, saudiții recunosc că rachetele americane pe care le dețin sunt limitate dar ignoră propunerea lui Putin.

4. Numai că sistemul de rachete AA de tip KM-SAM este rezultatul colaborării coreenilor cu firma rusească Fakel, o sucursală a concernului Almaz-Antey, care a produs în trecut sistemele S-75, 9K33 Osa, S-125, S-200. Interceptorul coreean este de fapt rusesc, de tipul 9M96 (varianta inițială, a uneia din cele 3-5 tipuri de rachete, utilizate de sistemele AA rusești S-350E și S-400). Legal, Coreea nu poate vinde Arabiei Saudite sistemul de rachete decât cu aprobarea Rusiei.

5. Sistemul coreean a intrat în producția de serie în 2015, având capacitatea de a lovi rachete de croazieră, rachete balistice și alte ținte aeriene, la o distanță maximă de 40 km. Sistemul rusesc S-350E (vezi poza 2) a intrat în producția de serie în 2019 și dispune atât de rachete cu rază lungă 9M96E2 (rază de acțiune 120 km), cât și de 9M100 ( rază de acțiune 10 km ) și 9M96E, o variantă mai recentă și mai performantă a versunii coreene, cu rază de acțiune de 60 km.

6. Dacă saudiții aveau ceva în cap, știau că din aprilie 2018, Rosoboronexport a început să exporte și sistemul rusesc BUK-M3 VIKING ( vezi poza 3 ), optimizat pentru a ataca rachete de croazieră. BUK-M3 se bazează pe un singur tip de rachetă : 9R31M care are o rază de acțiune cuprinsă în 2,5–70 km. El asigură o probabilitate garantată de doborâre de 95 % în cazul avioanelor, 70 % în cazul rachetelor balistice și 80 % în cazul rachetelor de croazieră și dronelor. În cadrul testelor, o rachetă de croazieră zburând la 7–10 m a fost detectată și doborâtă la distanța de 35 km de instalația BUK-M3.

7. Diferența dintre saudiți și israelieni este aceea că arabii nu sunt emigranți din Rusia care să fi lucrat la proiectarea noilor generații de rachete.

8. Invazia militară a Arabiei Saudite, a EAU și a altor aliați ai acestora în Yemen, începută în 2014, care a determinat atacul cu drone asupra Arabiei Saudite e trecută sub tăcere. Ca și când Yemenul ar fi statul agresor nu Arabia Saudită.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.