Pregătire marinărească la bordul navei-școală “Mircea”

0 275

Elevii Colegiului Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” sunt atât promotori ai instituției de învățământ unde studiază, oferind prezentări și informații utile vizitatorilor de la bordul velierului, cât și ucenici marinari. Membrii echipajului navei-școală “Mircea” le ofera liceenilor ateliere și cursuri de pregătire marinărească.

Comandantul navei, comandor Târhoacă Mircea, le-a vorbit tinerilor marinari despre istoricul navei și le-a împărtășit din propria experiență la bordul navei, din timpul cadeției sale, dar și din postura funcției de comandant al velierului.

Secundul navei, căpitanul Albici Florin , cu o experiență de peste șapte ani pe bricul Mircea, le-a urat bun venit la bord tinerilor marinari, după care i-a instruit cu privire la regulile de sănătate și de securitate în muncă. În încheiere, acesta i-a felicitat pentru că deveniseră cei mai tineri membri ai echipajului N.Ș. Mircea.

Căpitanul Kmen Flaviu, cu o vechime de cinci ani la bordul velierului, le-a descris liceenilor militari echipamentele și instalațiile de la bordul navei, pentru a-i familiariza cu marinăria și cu vocabularul specific. Astfel, le-a arătat instalația de arboradă și greement, utilizată pentru navigația cu vele, instalația de manevră și legare, poziționată pe cele trei punți exterioare, la prova pe puntea teugă, la pupa pe puntea dunetă și la puntea centru. Totodată, au mai fost prezentate elevilor, echipamentele de guvernare, de propulsie și de navigație.

Locotenentul medic Andrei Liviu le-a ținut elevilor un curs de acordare a primului ajutor de resuscitare cardio-respirator, fără echipament medical specific. Plt. Adj. Pr. Flueraru Daniel le-a prezentat elevilor metodele de transport ale unei victime, folosind materiale și mijloacele existente la bordul navei.

Maistrul militar principal Comună Ionuț i-a condus pe elevi într-un prim tur de orientare și de cunoaștere a navei. Aceștia au vizitat compartimentele situate sub puntea Teuga și sub Duneta navei, compartimentul mașini și bucătăria. Elevii au primit vestele de salvare individuale și au fost instruiți asupra modului de folosire a acestora. Seara, elevii au primit hamacele și instrucțiunile de punere la poziție și de depozitare, în compartimentul special destinat numit bastingaj.

Construită în perioada 1938-1939, la Șantierul Naval „Blohm & Woss” din Hamburg, Germania, „Mircea” este un velier clasa A tip „Bark”, cu trei arbori (cel mai mare cu înălțimea de 44 de metri deasupra apei) și 23 de vele, cu o suprafață totală de 1.750 mp. Nava a fost botezată cu numele „Mircea”, după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Țara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră.

Nava-școală „Mircea” aparține fiecărui român, pentru că o parte din banii necesari pentru achiziționarea acesteia au fost strânși din donații publice, în anul 1938, diferența fiind asigurată de guvernul român. Velierul este utilizat de Forțele Navale Române, ca platformă de practică marinărească pentru studenții și elevii militari, dar desfășoară și numeroase activități de diplomație navală, în timpul marșurilor de instrucție.

Pentru a marca 100 de ani de la recunoașterea internațională a statului național unitar român, după Marea Unire din anul 1918, Marina Militară Română are în vedere realizarea unui marș de instrucție în jurul lumii, în perioada 2021-2022, pentru a promova valorile culturii și tradițiilor românești.

Timp de 80 de ani, nava a reprezentat România, cu onoare şi cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generaţii de marinari militari.

Bricul Mircea este folosit în prezent de Forţele Navale ca platformă de practică marinărească pentru studenţii şi elevii militari, dar desfăşoară şi activităţi de diplomaţie navală în timpul marşurilor de instrucţie.

Text & foto: Alina Davies

Leave A Reply

Your email address will not be published.