Atacul cu drone al rebelilor yemeniți arată că sistemul de rachete Patriot este o glumă proastă

0 291

Americanii s-au apucat să analizeze metodic atacul dronelor yemenite asupra facilităților petroliere din Arabia Saudită, mai ales că au fost implicate sistemele AA cele mai performante americane. Middleburry Institute of Internațional Studies din Monterey a publicat câteva fotografii declasificate, din satelit, ale sistemului de apărare AA a rafinăriei Abqaiq, anterioare momentului atacului. Ce concluzii se pot trage ?

1. Din 1996 Arabia Saudită dispune de cel mai modern sistem automatizat de Apărare AA ( Peace Sheild ) din lume, care este conectat la toate categoriile de forțe armate. El a fost creat de SUA, a costat 5,6 miliarde USD și în permanență a fost modernizat. Acesta integrează radarele FPS-117, TPS-43 și toate sistemele de rachete AA ( Patriot, Hawk, Shahine-Crotale ) dar și avioanele de alarmare AWACS sau navele marinei militare. Peace Sheild are un centru de comandă național și este divizat în cinci sectoare de pe teritoriul Arabiei Saudite. Trei puncte de comandă sectoriale (ADOC) se află în Sectorul Est, trei în Sectorul Vest și cinci în Sectorul Nord.

2. În ceea ce privește rafinăria Abqaiq care a fost lovită de dronele yemenite, dispozitivul de apărare nemijlocit a a fost creat de SUA ( vezi foto 1 ). Pe o rază de 10 km în jurul rafinăriei au fost amplasate 2 baterii Patriot PAC-2/3 cu rază mare de acțiune, o baterie de rachete cu rază scurtă Shahine-Crotale ( vezi foto 2 ) și 3 secțiuni de artilerie AA Oerlikon ( vezi foto 3 ).

3. Centrul de conducere a focului pentru sistemele artileristice AA saudite ca și al bateriilor Shahine-Crotale se bazează pe echipamentul radar Skyguard, cu rază de acțiune 20 km, pentru ținte care evoluează la peste 5.000 m și 5 km pentru ținte care zboară sub 500 m. O piesă Oerlikon dispune de un tun cu două țevi calibrul 35 mm, cu o cadență de 550-1.000 de proiectile/minut și o distanță maximă de tragere de 3 km. O secțiune de artilerie AA care apără o direcție de pătrundere, este compusă din 3-4 piese Oerlikon. România este înzestrată cu aceleași tunuri Oerlikon montate pe 36 de șasiuri ale tancului Leopard 1 ( vezi foto 4 ).

4. Pe o imagine din satelit din aprilie 2019 ( vezi foto 5 ) se observă că bateria de Patriot, plasată la sud-vest de rafinăria Abqaiq, a fost dislocată de saudiți în altă zonă. În altă imagine de satelit vedem dispozitivul de apărare AA a rafinăriei, din data de 14-15 septembrie ( vezi foto 6 ). A doua baterie Patriot, dispusă la est de rafinărie lipsește, în schimb a revenit în dispozitiv prima baterie Patriot ( vezi foto 7 ). Deși în teorie radarele bateriei Patriot trebuiau să descopere țintele cel puțin de la 20 km, ele ori n-au funcționat, ori n-au descoperit nimic. Cum bateria Patriot funcționează în rețeaua automatizată, de ce n-a descoperit țintele niciun radar Fps-117 sau 43 ? Asta spune foarte mult despre adevărata eficacitate a sistemelor Patriot și a celui mai modern sistem automatizat de Apărare AA ( Peace Sheild ) din lume.

5. În plus, se poate observa că două din cele trei poziții ale secțiunilor de artilerie AA, respectiv cea din sud-vest și cea din sud-est, sunt goale ( vezi foto 8, 9 ). Adică cele care ar fi trebuit să intervină la un atac dinspre Yemen. Ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la sănătatea mentală a conducerii sectoriale (ADOC) care a dispus această dislocare.

6. Dacă stația radar a bateriei Shahine-Crotale și cea a secțiunii de artilerie AA din nord, a funcționat și a descoperit țintele, saudiții au avut mai puțin de două minute la dispoziție să reacționeze. Timp în care trebuiau să poziționeze rachetele și tunurile pe azimutul țintelor, să transmită coordonatele și distanța țintelor, să le selecteze pe cele mai periculoase și să comande focul. Pentru rachetele Shahine-Crotale, timpul de pregătire este insuficient ca să deschidă focul. Timpul efectiv de tragere avut la dispoziție de artileriști a fost de 2-3 secunde, din care minim 1 secundă pentru ochire și 1 secundă pentru observarea efectului tragerii asupra țintei.

7. Întrucât dronele yemenite au zburat la înălțimi de 5-10 m, venind din sud, secțiunea de artilerie AA din nordul rafinăriei, a fost singura care a tras razant în ele, printre coloanelele de distilare ( vezi foto 10 ). O parte din proiectile căzând în rafinărie. Așa se explică faptul că deși yemeniții au folosit 20-21 de mijloace de atac pentru cele două obiective saudite, numai în rafinăria Abqaiq au existat 27 de focare de incendiu.

(Expert militar Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.