Iranul ameninţă să transforme într-un ”câmp de luptă” orice ţară care îl atacă

0 344

Inamicii care vor încerca să atace Iranul se vor confrunta cu “captivitate şi înfrângere”, a avertizat marţi şeful Statului Major iranian, citat de Reuters, la o zi după ce preşedintele Hassan Rouhani a declarat că mesajul Iranului către lume este “pace şi stabilitate”.

Statele Unite, Arabia Saudită şi puterile europene dau vina pe Iran pentru un atac din 14 septembrie asupra unei instalaţii petroliere saudite. Grupul yemenit houthi, susţinut de Iran şi care luptă împotriva unei coaliţii militare conduse de saudiţi din 2015, a revendicat responsabilitatea. Iranul neagă implicarea.

“L-am atenţionat în repetate rânduri pe inamic că dacă va exista orice violare faţă de această ţară, ei se vor confrunta cu aceeaşi acţiune ce a avut loc cu drona americană şi cu petrolierul englez”, a declarat generalul Mohammad Baqeri citat de agenţia de ştiri Tasnim.

“Captivitatea şi înfrângerea vor fi rezultatul unei violări faţă de această ţară”, a subliniat el.

Iranul nu simte niciun fel de duşmănie faţă de Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite şi ambele ţări ar trebui să fie alături de Republica Islamică pentru a securiza regiunea, a mai spus Baqeri.

Rouhani va prezenta un plan vizând asigurarea securităţii în Golf în cooperare cu alte ţări din regiune când va participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la New York în această săptămână.

În aceiași linie, Iranul a denunţat duminică prezenţa “forţelor străine” în Golf şi a anunţat prezentarea la ONU în această săptămână a unui plan de cooperare regională “endogen” privind securitatea acestei zone maritime cruciale pentru aprovizionarea mondială cu petrol, relatează AFP.

Regiunea trăieşte un “moment sensibil şi de o importanţă istorică”, a declarat preşedintele iranian, Hassan Rouhani, în deschiderea unei defilări militare la Teheran, în contextul în care Iranul este acuzat de Washington şi Riad că se află în spatele atacurilor vizând două instalaţii petroliere majore din Arabia Saudită, la 14 septembrie.

Iranul a negat orice responsabilitate în aceste atacuri aeriene şi revendicate de rebelii yemeniţi houthi. Denunţând o “escaladare spectaculoasă a agresiunii iraniene”, secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat vineri desfăşurarea în Golf a unor noi forţe americane, subliniind că acestea vor fi “defensive prin natura lor”.

După ce a evocat posibilitatea unei riposte militare, Washingtonul a calmat jocul, privilegiind “reţinerea” şi o “soluţie paşnică”, şi anunţând noi sancţiuni economice contra Teheranului.

Hassan Rouhani a afirmat duminică din nou că “rezistenţa şi unitatea” poporului iranian vor înfrânge “terorismul economic” al Washingtonului.

Denunţând prezenţa unor “forţe străine”, sursă de “insecuritate pentru poporul nostru” şi aducând “întotdeauna nefericire în regiune”, Hassan Rouhani i-a îndemnat pe americani şi aliaţii lor occidentali să se ţină “la distanţă” de Golf.

“Din punctul nostru de vedere, securitatea Golfului Persic vine din interior. Securitatea Golfului Persic este endogenă, securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă”, a afirmat el.

Republica Islamică marchează în fiecare an la 22 septembrie începutul “Săptămânii sfinte de apărare”, care reaminteşte declanşarea de către Bagdad a războiului Iran-Irak (1980-1988).

Întinzând “mâna prietenie şi fraternităţii” celorlalte ţări riverane Golfului Persic, Hassan Rouhani a anunţat că intenţionează să prezinte “în zilele următoare” la ONU un plan de cooperare regională destinat să asigure securitatea Golfului, Strâmtorii Ormuz şi a Mării Omanului “cu ajutorul celorlalte ţări din regiune”, potrivit AFP.

Liderul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a avertizat sâmbătă că orice ţară care atacă Republica Islamică Iran va deveni “principalul câmp de luptă” al conflictului, informează AFP şi EFE.

“Oricine doreşte ca teritoriul său să devină principalul câmp de luptă, să meargă mai departe”, a spus generalul Hossein Salami într-o conferinţă de presă la Teheran.”Nu vom permite niciodată ca un război să ajungă pe teritoriul Iranului”, a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin după ce Statele Unite au anunţat trimiterea de întăriri militare în Golful Persic, după atacurile asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, revendicate de rebelii yemeniţi Houthi (susţinuţi de Iran), dar atribuite Teheranului de Riad şi Washington.

Atacurile, care au redus la jumătate producţia de petrol din Arabia Saudită, au reînviat temerile privind o confruntare militară între Statele Unite şi Iran.

Tensiunile dintre cele două ţări au crescut constant de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în mai 2018 din acordul nuclear internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015, urmată de reinstituirea unor sancţiuni americane grele împotriva Iranului.

Vineri, Donald Trump a anunţat noi sancţiuni asupra sectorului bancar iranian, în special împotriva Băncii Centrale. “Asta înseamnă că nu vor mai fi bani pentru Gardienii revoluţiei (…) pentru a finanţa terorismul”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

“Sperăm să nu facă o greşeală strategică” la fel ca în trecut, a adăugat generalul Salami la Teheran, înainte de a enumera o serie de ”aventuri” istorice ale SUA împotriva Iranului.

Generalul Salami a vorbit la inaugurarea unei expoziţii la Muzeul Apărării Sacre şi Revoluţiei Islamice, care expune ceea ce Iranul prezintă drept drone americane doborâte de Iran şi alte capturi pe teritoriul său.

Leave A Reply

Your email address will not be published.