La Cluj-Napoca a fost prezentat un film documentar despre unul dintre pionierii filmului egiptean cu origini clujene

0 255

În cadrul Zilelor Filmului Maghiar “Filmtettfeszt” de la Cluj-Napoca, duminică, a avut loc premiera mondială a filmului documentar realizat despre viaţa lui Seif-Eddine Shawkat (scris şi Széfeddin Sefket) unul dintre pionierii producţiei de film din Egipt, care a fost pe jumătate maghiar şi s-a născut în oraşul de pe Someş.

Documentarul regizat de Ágnes Maksay are 55 de minute şi se numeşte Misterul Sefket, fiind produs de Studioul VideoPontes din Cluj, cu sprijinul Patronajului Maghiar Media din Ungaria. Seif-Eddine Shawkat s-a născut la Cluj-Napoca, în 1913, fiind primul copil al beiului Ahmed D. Celaleddin, secretar al senatului
turc, şi al actriţei maghiare din Cluj-Napoca, Gabriella Incze. A fost considerat un copil-minune.

Avea doar cinci ani când a publicat prima sa poezie în revista “Ellenzék” (Opoziţia) din Cluj-Napoca. Între cele două războaie mondiale a fost jurnalist şi a făcut parte şi din echipa teatrului muzical maghiar de la Cluj, şi tot în limba maghiară şi-a început cariera în domeniul filmului: a fost autorul romanului “Madona
din Ţara Călatei”, iar mai târziu, şi al scenariului filmului realizat în baza acestuia. După Cluj-Napoca şi Budapesta, s-a mutat la Cairo în 1947, iar în timp ce în noua sa ţară a obţinut o serie de succese, numele său a fost uitat în locul său natal.

Seif-Eddine Shawkat a regizat 25 de filme în Egipt şi două în Liban. A lucrat cu unele dintre cele mai mari vedete din lumea filmului arab şi a lansat mulţi actori care au făcut apoi carieră în film şi au devenit celebri.

Ágnes Maksay a relatat că realizarea filmului documentar despre viaţa plină de aventuri a regizorului a fost, la rândul ei, una aventuroasă. În timpul filmărilor din Egipt s-a întâmplat şi ca poliţiştii să urmărească fiecare pas al cameramanului, urmărind dacă în cadre nu intră clădiri a căror filmare nu este permisă.

Filmul documentar “Misterul Sefket” a fost realizată de următoarea echipă: operatorii de imagine Farkas Filep şi Loránd László, editorul de imagine Farkas Filep, reporterul de investigaţii Lóránd Boros, naratorul Szabolcs Szilágyi şi inginerul de sunet Frigyes Wahl. Scenariul filmului poartă tot semnătura lui Ágnes Maksay.

Leave A Reply

Your email address will not be published.