Jocurile NATO în Europa de Est!

0 289

Prezenţa masivă a trupelor americane, echivalează cu o poliţă de asigurare de securitate pentru Polonia. În timpul unei întâlniri cu Donald Trump, de anul acesta, preşedintele polonez Andrej Duda a oferit SUA 2 miliarde de dolari pentru finanțarea unei baze militare lângă fluviul Vistula, la graniţa estică a Poloniei. Sugerând ca aceasta să fie denumită „Fort Trump“ și să adăpostească 15.000 de militari americani.

Donald Trump a fost de acord să crească doar foarte puțin efectivele americane staționate în Polonia și să amplaseze la Poznan, cartierul general al Comandamentului de divizie și al grupului de sprijin logistic al armatei SUA. Acesta va coordona operațiunile în care sunt implicați militarii americani din state aflate pe flancul central și estic al NATO (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria, Slovacia).

Pentagonul a anunțat că lunile aprilie-mai ale anului viitor, va organiza cel mai mare exerciţiu militar din Europa, în ultimii 25 de ani, la care vor participa aproximativ 20.000 de militari din SUA și din alte 16 state membre NATO. Scopul exerciţiului ”Defender 2020” este verificarea capacităţii SUA de a desfăşura rapid o divizie de tancuri pe teritoriul Europei, de a o introduce într-o operaţie ofensivă în Polonia şi în statele baltice şi de a o susţine logistic. ”Defender 2020” este o versiune, la scară redusă, a exerciţiilor de tip ”Reforger” din timpul Războiului Rece. Interesant este că conducerea exerciţiului ”Defender 2020” se va face de la Poznan, din noul cartier general al Comandamentului de divizie și nu de la Weisbaden, din Germania.

Până la căderea Cortinei de fier, fosta Armată a 7 a trupelor de uscat a SUA, era dispusă în Germania de vest și dispunea de 2 corpuri de armată, fiecare cu câte 2-3 divizii. Ulterior, a rămas o brigadă aeropurtată de operațiuni speciale în Italia, o brigadă de infanterie mecanizată, o brigadă de artilerie terestră și una de apărare antiaeriană în Germania.

Totodată, SUA mai avea dislocată în Europa și Armata a 3-a Aeriană. Din forțele aeriene ale SUA, au rămas în Anglia 3 escadrile de F-15 E, C/D, una de alimentare în aer și 2 pentru operațiuni speciale. În Italia operează 2 escadrile de F-16 și două de elicoptere, iar în Germania una de F-16 și 3 escadrile de transport și legătură.

Din 2014, după Euromaidanul de la Kiev și revenirea Crimeei la Rusia, SUA a început să-și suplimenteze efectivele militare terestre în Europa, prin mecanismul ”Atlantic Resolve”. Pentru a ocoli Actul fondator NATO-Rusia din 1997, SUA nu depășește efectivul de un corp de armată simultan, în Europa și nu a înființat baze permanente, ci își rotește la fiecare 9 luni, trupele aduse suplimentar.

Trupele aduse suplimentar de SUA constau din două noi brigăzi. O brigadă de tancuri ( 1 batalion de tancuri în Estonia și Letonia, 1 batalion de infanterie mecanizată și unul de artilerie autopropulsată în Germania, 1 batalion de tancuri în Polonia, 1 batalion de infanterie mecanizată în România ) și o brigadă de aviație cu 75-90 de aeronave ( elicoptere de atac AH-64 și de transport CH-47, UH-60, etc ).

Începând cu invazia din Irak s-a observat că toate diviziiile de infanterie sau de tancuri americane au avut în compunere, pe lângă brigăzile de tancuri, infanterie și artilerie și o brigadă de aviație. Fără brigada de aviație, divizia SUA nu era completă.

Dacă adunăm brigăzile trupelor de uscat ale SUA, dislocate simultan în Europa, observăm că ele reprezintă toate unitățile necesare constituirii unei divizii și mai rămân unități în plus. Cartierul general al vechilor unități ale acestei divizii a rămas la Weisbaden, în Germania, care este deservit de un batalion de comandă. Punctul de comandă al diviziei SUA preluând structura de conducere, control și transmisiuni a Armatei a 7-a a SUA.

Brigăzile de tancuri și cea de artilerie au misiuni ofensive, cele de infanterie mecanizată asigură flancurile sau execută misiuni de cercetare, iar brigada aeropurtată acționează în adâncimea apărării inamice, în zonele urbane, împădurite sau greu accesibile. Odată cu aplicația ”Defender 2020”, aflăm despre existența a două cartiere generale de divizie americane, unul în Germania și altul în Polonia. De aici apar două întrebări la care vă invit să răspundeți

1. Intenționează SUA să aibă în Europa două divizii distincte, în loc de una ?

2. Maschează aplicația ”Defender 2020” aducerea de trupe americane, suplimentare în Europa ?

3. Ce rol credeți că joacă România în această strategie a SUA ?

(Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.