Săptămână de foc pentru 5 ani de președinție! Cine câștigă?

0 552

Prima săptămână a turului 2 a mai animat campania electorală, care până atunci a fost ca și inexistentă.
1. Era inerent ca în primele 24 de ore după anunțarea exit-poll ( 37 % vs 22 %, o diferență de 15 % ) cel de pe locul întâi să crească puternic, în timp ce cel de-al doilea să scadă. Ceea ce se vede și pe grafic ( 51 % vs 19 %, adică o diferență de 32 % ).
2, Numai că Iohannis s-a grăbit să facă mutarea neinspirată cu neparticiparea la dezbateri alături de Dăncilă și să organizeze o șușă, după capul lui. Acesta a reprezentat momentul de cotitură al campaniei și se vede pe grafic. De acolo, Iohannis a luat-o rău, la vale. Guvernul ”meu” în loc să-l ajute, face gafe pe bandă rulantă.
3. Iohannis a fost sigur că va lua voturile USR în turul 2, dar n-a pregătit niciun mesaj pentru acești votanți. S-ar putea să-l pască o mare surpriză.
4. Dăncilă a intrat pe un trend evident crescător după aparițiile televizate și trendul se menține. Diferența între ea și Iohannis scăzînd la 10 % ( 40 % vs 30 % ). Dacă trendul se menține și în a doua săptămînă și nu apar dezvăluiri care să submineze credibilitatea lui Dăncilă, cele 10 % sunt ușor de recuperat.
5. Cât mai poate crește Dăncilă și dacă are de unde să ia voturi, ca să-l depășescă pe Iohannis ? Să nu uităm că la ultimele parlamentare, PSD a ajuns la 48 %. Jumătate din acestea, PSD le-a pierdut încă de la europarlamentare, adică înainte de turul 1 al prezidențialelor. O mare parte au ajuns la USR. Și nu pentru că oamenii ar fi fost convinși de acest partid, să voteze cu el.
5. După cum arată sondajele, cea de-a doua săptămînă a turului 2 va fi una de foc. Iohannis este obligat să repete figura din 2000, când serviciile s-au speriat că Vadim câștigă ? Și au mobilizat toate trompetele cu epoleții din televiziuni, presa scrisă,”societatea civilă”, pe Doina Cornea, CTP-ul și pe mama Omida, împotriva lui.

(Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.