Naționala României, un elev prăfuit cu ochii după o notă de 5!!!

0 388

O adunătură de școlari luați de la mai multe clase, cu un profesor de sport scos din cârciumă și duși la Daciada pentru a juca fotbal cu echipa de fotbal a școlii rivale. E greu, unii cu teniși, alții cu adidași rupți și cusuți pe margini cu sârmă de cupru, alții cu pantofi că nu au avut babacii bani de niște chinezești albaștri numai buni de a bate mingea pe maidanele prăfuite.

Așa a arătat naționala noastră de fotbal. Cu doi – trei jucători care au jucat rolul de premianții clasei, știți, ăia de erau buni și la istorie și la mate dar și fotbal sau baschet. Iar restul, muncitori uteciști, brigadieri de mâna a doua, ăia de mergeau la cules de struguri sau sortat cartofi. Cu așa marfă nu ești bun nici de amicale cu Sudan sau Maldive. Și când te gândești că ăștia vroiau să bată Spania în deplasare, te apucă groaza.

Am scris și după meciul cu Norvegia. Nu poți câștiga meciuri tari având atitudinea unui cerșetor cu ochii senini și mâna murdară de pământul prosapăt arat întinsă. Ai nevoie de mai mult. Îți trebuie ambiție, efort, tărie de caracter, pricepere și creier, mult creier. Naționala României este elevul mediocru. Mereu cu ochii după nota 5, să treacă clasa, să nu fie înjurat de restul lumii și bătut la palma cu rigla de părinți că e prostul clasei. Ne bucură un 10 la muzică că i-am adus profei o pungă cu ouă sau un onorabil 7 la chimie că am știut să desenăm niște planșe bune pentru o lecție deschisă.

Contra este depășit de situație. Pare un șofer de trabant ieșit în piață să facă bani. E prăfuit, cu ochii pe oglinda retrovizoare în căutare de clienți. Iar ce este sub el ca autoritate, doar niște simpli trecători prin această lume a fotbalului, mecanici amatori care se chinuie să găsească defectul unui motor care merge gripat de câțiva ani buni. Pierdem cu Suedia, logic, fără nici un fel de speranță. Vom pierde și în Spania, la fel de clar, fără a avea nici un drept de a pretinde mai mult decât o notă de 3 în aceste examene de calificare. Contra, acest diriginte adus de pe șantier trebuie să plece.

A ratat, i-a ratat și pe cei de lângă el. Este lăudat că știe să motiveze dar la ce se vede pe teren nu se cunoaște aceste abilități de ”haaai bă că se poate!” Dacă era brigadier poate i se recunoșteau meritele în muncă. Cu fotbalul este greu. Vine din spate o generație bună, care pare să arate o altă atitudine, un alt gen de fotbal, niște jucători care ar putea să formeze o națională mai aproape de ceea ce își dorește publicul român. Dar e nevoie și de un antrenor, unul cu cap, un profesor care să știe să adune calitățile oamenilor la un loc fără să risipească nimic.

E nevoie de un suflu nou. Până atunci respirăm aerul îmbâcsit al umilinței continue. Vine barajul, vin alte două meciuri care cel puțin teoretic ne mai pot duce la un Euro care azi, acum, este o himeră. Dar la cum jucăm, la ce arătăm…nimic, domnule, nimic. Rămânem la masă, cu berea în față și ochii pe alte echipe. Trece timpul mai ușor și vin alte calificări. Alte speranțe, ale visuri! Că așa este fotbalul, mereu mâine poate fi ziua loviturii de grație. Să așteptăm zic!

Pentru conformitate:

România – Suedia 0-2 (0-2)
Au marcat: Marcus Berg (18), Robin Quaison (34).
Bucureşti, Arena Naţională
Preliminariile EURO 2020 – Grupa F

Au evoluat echipele:

România: 12. Ciprian Tătăruşanu (căpitan) – 14. Vasile Mogoş, 4. Adrian Rus, 5. Ionuţ Nedelcearu, 11. Nicuşor Bancu – 17. Ciprian Deac (10. Ianis Hagi, 46), 15. Tudor Băluţă, 8. Nicolae Stanciu (7. Denis Alibec, 73), 20. Alexandru Mitriţă – 9. George Puşcaş, 13. Claudiu Keşeru (23. Florinel Coman, 57).

Selecţioner: Cosmin Contra.

Rezerve neutilizate: 1. Silviu Lung jr, 16. Florin Niţă – 2. Romario Benzar, 3. Alin Toşca, 6. Iulian Cristea, 18. Răzvan Marin, 19. Constantin Budescu, 21. Dan Nistor, 22. Alexandru Cicâldău.

Suedia: 1. Robin Olsen – 2. Mikael Lustig, 3. Victor Lindelof, 4. Andreas Granqvist (căpitan), 5. Pierre Bengtsson – 7. Sebastian Larsson (13. Gustav Svensson, 69), 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg, 20. Kristoffer Olsson – 9. Marcus Berg (15. Alexander Isak, 78), 22. Robin Quaison.

Selecţioner: Jan Andersson.

Rezerve neutilizate: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt – 6. Mattias Svanberg, 11. Ken Sema, 14. Filip Helander, 16. Muamer Tankovic, 17. Riccardo Gagliolo, 18. Pontus Jansson, 19. Sebastian Andersson, 21. Dejan Kulusekvski.

Arbitru: Daniele Orsato; arbitri asistenţi: Lorenzo Manganelli, Fabiano Preti; al patrulea oficial: Michael Fabbri (toţi din Italia)
Delegat UEFA: Rudolf Repka (Cehia), observator UEFA pentru arbitri: Marian Ruzbarsky (Slovacia)
Cartonaşe galbene: Stanciu (21), Lindelof (50), Bancu (55).

Leave A Reply

Your email address will not be published.