Ucraina propune României o alianță militară împotriva Rusiei

0 352

Ministrul apărării din Ucraina, Andrei Zagorodniuk, i-a propus ministrului român al Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, ca cele două armate să consolideze cooperarea în sfera navală și aeriană pentru a „combate mai eficient ameninţările comune în regiunea Mării Negre, venite din direcția Rusiei”. Propunerea a fost făcută la Conferinţa de securitate de la Munchen.

De ce România ? Pentru că restul statelor riverane mării Negre nu au flotă iar Turcia iese din discuție datorită relațiilor strânse pe care le are cu Rusia.

E foarte ciudat că deși detaliile concrete ale acestei cooperări nu se cunosc, ministrul român al Apărării nu a considerat necesar să facă nicio precizare.

În această situație, există doar două ipoteze de luat în calcul. Prima ipoteză s-ar putea referi la cooperarea navelor militare românești ( care reprezintă NATO ) cu cele ucrainiene, pentru a bloca strâmtoarea Kerci, așa cum Ucraina a mai încercat s-o facă pe 25 noiembrie 2018. Această ipoteză este mult prea riscantă și dacă ministrul ucrainian a propus-o României, el demonstrează că are foarte mult tupeu și prea puțină cultură militară.

A doua ipoteză ar viza trupele rusești din Transnistria. În Ucraina este în vigoare legea care interzice tranzitul căștilor albastre ONU rusești în Transnistria. Potrivit oficialilor ucrainieni, Rusia ar intenționa să introducă în 24-48 de ore, o divizie mecanizată, printr-un pod aerian cu aeroportul din Tiraspol. Varianta e puțin probabilă, întrucât Ucraina a dislocat în apropierea Transnistriei sisteme AA de tip S-300.

Altă variantă vehiculată de oficialii ucrainieni este acea că Rusia ar putea executa o operație de desant maritim. La marea Neagră, de la granița cu România ( gurile Dunării ) până la estuarul Nistrului sunt 120 km de litoral. Ucraina se teme că reușita acestei operații, în acest tronson foarte slab apărat, ar permite armatei Rusiei să parcurgă într-o oră, cei 60 km până la Tiraspol.

România poate menține controlul aceastei fâșii de litoral, cel puțin 48-72 de ore, până la sosirea întăririlor ucrainiene. Folosind în acest scop fregatele, navele purtătoare de rachete, o brigadă de infanterie, una de artilerie și escadrila de F-16, ca forță anti-desant. Numai că, în istoricul relațiilor dintre Ucraina și România a existat episodul nava Rostok.

https://publicnewsfm.ro/…/cum-a-pierdut-romania-zeci-de-mi…/

De aceea, România ar trebui să apere acel tronson de debarcare, NUMAI DUPĂ CE Ucraina va transfera României, teritoriul Basarabiei de sud ( Bugeacul ), care i-a aparținut până la cel de-al doilea război mondial.

Totuși, după zecile de decizii luate împotriva intereselor naționale în ultimele 3 luni și declarate anticonstituționale, de la “guvernul meu” ( al președintelui Iohannis ) nici nu mai știi la ce te mai poți aștepta.

(Expert militar, Valentin Vasilescu)

Leave A Reply

Your email address will not be published.