Rivalitatea SUA-China continuă pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus

0 215

Apar noi tensiuni între SUA și China pe fondul răspândirii epidemiei de coronavirus. Președintele american, Donald Trump, a înfuriat Beijingul referindu-se la agentul patogen drept „virusul chinezesc”.

Cele două țări au dat vina una pe alta, zile întregi, despre originea virusului, un oficial chinez promovând teorii ale conspirației care susțineau că virusul a fost adus în China de armata americană. Dar şi Washingtonul foloseşte intenţionat termeni care irită Beijingul, relatează AFP.

“Statele Unite vor sprijini cu putere principalele sectoare economice, cum ar fi companiile aeriene și altele, care sunt afectate în mod deosebit de virusul chinez”, a scris Trump pe Twitter luni seara.

Mesajul a provocat un val de reacții din partea Chinei. ”Suntem puternic indignaţi″, a reacţionat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, considerând că este o “stigmatizare” a ţării sale. Acesta a ținut să mai precizeze: ”Statele Unite ar trebui să-și oprească imediat acuzațiile nejustificate împotriva Chinei”.

Agenţia oficială de ştiri a Chinei Xinhua a denunţat, în general, utilizarea unor expresii “rasiste şi xenofobe″ pentru a face alte ţări responsabile de epidemie.

Fără rezultate ştiinţifice definitive asupra originii virusului, care a fost detectat pentru prima dată în decembrie în Wuhan (centrul Chinei), Beijingul îndeamnă să nu fie arătată cu degetul China.

Un alt purtător de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Zhao Lijian, a mers mai departe: el a lăsat să se înţeleagă, joia trecută, că armata americană ar fi putut introduce virusul în ţară.

Într-o convorbire telefonică cu cel mai înalt responsabil pentru politică externă al Partidului Comunist Chinez, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a exprimat luni “puternice obiecţii americane” faţă de “eforturile” Beijingului de a da vina pe Statele Unite pentru COVID-19, potrivit Departamentului de Stat.

“Secretarul de stat a subliniat că acum nu este momentul de a semăna dezinformare şi zvonuri abracadabrante”, adaugă comunicatul Departamentului de Stat.

Partea chineză are o altă interpretare: potrivit Xinhua, Yang Jiechi a adresat ″un avertisment ferm Statelor Unite″⁣, prevenind că ″⁣orice tentativă de a defăima China este sortită eşecului″⁣.

„Este posibil ca armata americană să fi adus epidemia în Wuhan. Fiţi transparenţi! Faceţi publice datele pe care le aveţi! Statele Unite ne datorează o explicaţie”, a scris el.

Ulterior, el a mai postat un mesaj prin care face apel la cei 284.000 de urmăritori ai săi să distribuie un articol care susţine că virusul ar fi originar din Statele Unite.

Articolul a fost postat pe un site care conţine mai multe materiale privind posibile conspiraţii. Site-ul a publicat de-a lungul timpului materiale despre pericolul reprezentat de vaccinuri sau chiar un articol care contestă faptul că Osama bin Laden ar fi existat vreodată.

După ce primele cazuri de coronavirus au fost depistate în Statele Unite, Washingtonul şi Beijingul au început să se acuze reciproc în legătură cu originea virusului. De altfel, Zhao Lijian a fost primul oficial chinez, care a sugerat că acest virus nu provine din China, cu toate că nu a prezentat dovezi în acest sens.

Întrebat despre acuzaţiile colegului său, Geng Shuang, un alt purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că „originea virusului poate fi determinată doar cu ajutorul ştiinţei” şi şi-a exprimat speranţa că această problemă nu va fi folosită pentru a „stigmatiza” o ţară.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.