Ora 20.00 / Coronavirus – Situația în Europa și în lume

0 212

SUA

Preşedintele american Donald Trump a avertizat marţi cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în SUA, izolare care a aruncat economia americană în criză şi care ar putea ”distruge” ţara, transmit AFP şi DPA.

”Se poate distruge o ţară închizând în acest fel”, a explicat liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile.

Trump a estimat că o o ”gravă recesiune” ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.

”Putem pierde un anumit număr de persoane din cauza gripei. Dar riscăm să pierdem mai multe persoane aruncând ţara într-o recesiune gravă sau într-o depresiune”, a continuat liderul american, care a evocat posibilitatea a ”mii de sinucideri”.

”Trebuie să ne întoarcem la muncă mult mai repede decât cred oamenii”, a spus Trump, care a avansat data de 12 aprilie, când catolicii şi protestanţii sărbătoresc Paştele din acest an. ”Mi-ar plăcea să avem ţara redeschisă până la Paşte”, a afirmat preşedintele SUA.

Epidemia COVID-19 a cauzat în SUA moartea a 600 de persoane, iar aproximativ 50.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate, a anunţat marţi seara Universitatea Johns Hopkins.

Polonia

Polonia a urmat marţi exemplul Germaniei interzicând prezenţa în spaţiul public a mai mult de două persoane împreună, cu excepţia familiilor, şi a limitat drastic deplasările populaţiei pentru a combate răspândirea coronavirusului, transmite AFP.

”Luăm această decizie pentru a câştiga timp”, a declarat la o conferinţă de presă premierul Mateusz Morawiecki. ”Să câştigăm timp pentru noi toţi, pentru a pregăti mai bine serviciile medicale, pentru a pregăti noi locuri (în spitale) şi noi spitale. Vrem să devansăm cursul lucrurilor în cazul în care scenariul rău se realizează”, a explicat el.

Astfel, deplasările populaţiei trebuie să se reducă la traseul între domiciliu şi locul de muncă, la ieşirile pentru cumpărături de primă necesitate sau pentru motive medicale. Manifestările religioase, inclusiv slujbele şi înmormântările, se pot desfăşura în prezenţa a maxim cinci persoane.

Franța

Ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian a anunţat marţi că un “pachet financiar” va fi mobilizat de UE pentru a ajuta ţările cele mai vulnerabile, în special din Africa, să facă faţă pandemiei de Covid-19, informează AFP.

“Vom avea ocazia de a mobiliza un adevărat pachet financiar, de asistenţă, pentru a evita ca epidemia să se mute în regiuni sau subcontinente care astăzi nu sunt contaminate, dar care mâine ar putea fi din nou un risc pentru noi”, a declarat Le Drian în Adunarea Naţională a Franţei, evocând viitorul Consiliu European al şefilor de stat şi de guvern ce se va reuni joi.

Pachetul ţine de “cooperarea internaţională şi susţinerea indispensabilă care trebuie adusă ţărilor terţe cele mai vulnerabile, pentru că ele vor avea nevoie foarte repede de aceasta, mă gândesc în special la Africa”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Uniunea Europeană

Parlamentul European va adopta joi, în sesiune plenară extraordinară, o propunere a Comisiei Europene de a se permite statelor membre să solicite asistenţă financiară de la Fondul de solidaritate al UE în lupta împotriva COVID-19, informează un comunicat al PE dat marţi publicităţii.

Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri luate de Bruxelles pentru mobilizarea tuturor resurselor bugetare existente pentru a ajuta ţările UE să facă faţă pandemiei COVID-19. Comisia propune extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate pentru a adăuga crizele majore de sănătate publică la situaţiile de urgenţă naturale acoperite iniţial.

Cele mai afectate state membre ar trebui să obţină acces la asistenţă financiară de până la 800 de milioane de euro în 2020. Susţinerea financiară va fi decisă de la caz la caz.

ONU

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a cerut marţi o ”relaxare sau suspendare” a sancţiunilor internaţionale contra Iranului şi a altor ţări, precum Venezuela, Cuba şi Coreea de Nord, în această ”perioadă crucială” marcată de pandemia COVID-19, relatează AFP.

”Este necesar să se aplice derogări vaste şi pragmatice din motive umanitare faţă de aceste sancţiuni şi să se acorde autorizaţii rapide şi flexibile pentru a obţine alimente şi echipamente medicale esenţiale”, a subliniat Michelle Bachelet într-un comunicat.

Bachelet a insistat în special pe situaţia din Iran, una dintre ţările cele mai afectate de noul coronavirus, alături de China, Italia şi Spania.

Până în prezent, peste 50 de membri ai personalului medical iranian şi-au pierdut viaţa de la consemnarea primelor cazuri de contaminare cu noul coronavirus în Iran, în urmă cu cinci săptămâni.

Reprezentanta ONU s-a declarat îngrijorată de posibilitatea propagării virusului SARS-CoV-2 din Iran spre ţările vecine, ceea ce ar pune la grea încercare sistemele de sănătate ca cele din Afganistan şi Pakistan.

Italia

Autorităţile italiene au anunţat marţi confiscarea a 1.840 de circuite respiratorii destinate bolnavilor de COVID-19, aflaţi la terapie intensivă, pregătite pentru Grecia, în pofida interdicţiei de a se exporta acest gen de echipamente, potrivit France Presse.

Un circuit respiratoriu este compus dintr-un tub, un balon, o valvă şi o mască respiratorie, care îl conectează direct pe pacient la dispozitivul necesar, fie că aceasta se face pentru anestezie sau respiraţie, precizează în comunicatul lor poliţia şi serviciul vamal.

Încărcătura, care cuprindea echipamente atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, a fost confiscată într-un camion pe punctul de a fi îmbarcat la bordul unei nave care urma să plece spre Grecia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.