25 martie, ora 12.00/Coronavirus – Situația în Europa și în lume

0 238

Marea Britanie

Parlamentul britanic urmează să-şi suspende activitatea pentru cel puţin patru săptămâni, începând de miercuri, ca parte a eforturilor guvernului de a opri răspândirea coronavirusului, informează Reuters.

Parlamentul ar fi trebuit să se închidă pentru o pauză de Paşti de trei săptămâni, din 31 martie, dar o moţiune pe ordinea de zi miercuri propune ca aceasta să înceapă cu o săptămână mai devreme, pe măsură ce cresc temerile că politicienii şi personalul sunt puşi în pericol continuând să lucreze acolo.

Parlamentul a fost deja închis pentru vizitatori şi şi-a redus numărul de parlamentari care au acces în Camera Comunelor pentru a le permite să stea mai distanţat în conformitate cu măsurile de distanţare socială.

Noua Zeelandă

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a decretat miercuri starea de urgenţă, în contextul în care această ţară se pregăteşte să intre în izolare totală la miezul nopţii pentru a combate pandemia de coronavirus, informează Reuters.

Miercuri, Noua Zeelandă a raportat 50 de cazuri noi de infectare, totalul ajungând în prezent la 205 de cazuri confirmate. Starea de urgenţă conferă guvernului noi prerogative pentru a închide drumurile, a opri traficul şi a interzice rezidenţilor să desfăşoare activităţi neesenţiale sau să se deplaseze. Nu va exista “nicio toleranţă” pentru cei care nu se izolează, iar guvernul va colabora cu poliţia pentru aplicarea pedepselor, a indicat şefa Apărării Civile de Urgenţă, Sarah Stuart-Black, într-o conferinţă de presă.

SUA

SUA au ridicat interdicţia impusă unui producător malaezian de mănuşi medicale pe care îl acuzase că foloseşte muncă forţată, în contextul creşterii abrupte a cererii de echipamente de protecţie în lupta împotriva crizei coronavirusului, transmite miercuri Reuters.

Agenţia vamală şi de protecţie a frontierelor (CBP) a anunţat marţi că mănuşile de cauciuc de unică folosinţă produse de firma WRP Asia Pacific Sdn Bhd după data de 16 martie vor avea autorizaţie de intrare în toate porturile de pe teritoriul SUA.

Interdicţia instituită în septembrie faţă de WRP ‘a fost revocată pe baza informaţiilor recente obţinute de CPB şi care arată că această companie nu mai fabrică mănuşi de cauciuc în condiţii de muncă forţată’, arată agenţia americană într-un comunicat. WRP are o capacitate de producţie de peste 11 miliarde de perechi de mănuşi pe an.

SUA

Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a anunţat miercuri că s-a ajuns la un acord cu privire la un plan ‘istoric’ de 2.000 miliarde de dolari cu democraţii şi cu Casa Albă pentru relansarea economiei Statelor Unite, puternic lovită de pandemia provocată de noul coronavirus, transmite AFP.

‘După zile de discuţii intense, Senatul a ajuns la un acord între cele două partide cu privire la un plan istoric de sprijin în faţa acestei pandemii. Vom aproba acest text mai târziu în cursul zilei de astăzi’, a declarat senatorul republican Mitch McConnell în hemiciclul Senatului.

Acordul va trebui aprobat ulterior şi de Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, înainte de a fi promulgat de preşedintele Donald Trump.

Brazilia

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a denunţat marţi măsurile de izolare ordonate în faţa coronavirsului de diferite state şi municipalităţi din ţară, comparându-le cu politica “pământului pârjolit” care ameninţă să ruineze prima economie a Americii Latine, notează AFP.

“Autorităţile din unele state şi municipalităţi trebuie să renunţe la conceptul pământului pârjolit: interdicţia transporturilor, închiderea magazinelor şi izolarea masivă”, a declarat Jair Bolsonaro într-un discurs transmis la radio şi televiziune.

“Trebuie să menţinem locurile de muncă şi să apărăm aprovizionarea familiilor”, a adăugat el. Jair Bolsonaro a minimizat riscurile legate de pandemia de COVID-19, care a ucis deja peste 18.000 de persoane în lume şi a forţat o treime din omenire să respecte stricte măsuri de izolare. “Grupul de risc este cel al persoanelor peste 60 de ani. De ce să închidem atunci şcolile?”, s-a întrebat şeful statului.

Uniunea Europeană

Treizeci de state europene au implementat restricţii severe privind călătoriile neesenţiale din afara Europei, acţiune recomandată de Comisia Europeană săptămâna trecută, în condiţiile în care continentul încearcă să stăvilească pandemia noului tip de coronavirus, informează marţi dpa.

Toate ţările Uniunii Europene exceptând Irlanda precum şi patru ţări non-UE care fac parte din Spaţiul Schengen de liberă circulaţie au suspendat călătoriile neesenţiale din afara blocului, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului UE.

Irlanda nu s-a raliat acestui grup pentru că este parte a acordului comun privind călătoriile cu Regatul Unit al Marii Britanii, care nu mai este membră a UE. Interdicţia de intrare, care prevede excepţii pentru cetăţenii UE ce se întorc acasă, pentru rezidenţii pe termen lung ai blocului comunitar şi pentru pasagerii în tranzit, va rămâne în vigoare timp de 30 de zile, însă ar putea fi prelungită dacă va fi necesar.

India

Premierul indian Narendra Modi a anunțat intrarea în carantină totală a întregii țări, ceea ce înseamnă că 1,3 miliarde de locuitori vor trebui să stea în case timp de trei săptămâni. Măsurile au intrat în vigoare de marţi, de la miezul nopţii. „Dacă cele 21 de zile nu vor fi respectate, ţara şi familia voastră se vor întoarce cu 21 de ani în urmă”, a avertizat liderul naţionalist hindus, într-un discurs către națiune transmis de televiziune.

Premierul Narendra Modi le-a cerut indienilor să respecte distanţarea socială şi să rămână în case. „Nu există alt mijloc de a scăpa de coronavirus”, a subliniat el. „Până şi un singur pas făcut afară vă poate aduce boala gravă a coronavirusului în căminul vostru”, și-a avertizat Modi concetăţenii.

Leave A Reply

Your email address will not be published.