25 martie, ora 20.00/ Coronavirus – Statele lumii continuă să ia măsuri dure

0 263

Germania

Parlamentarii germani au votat miercuri în favoarea suspendării, pentru prima dată, a prevederii din Constituţie referitoare la frâna datoriei, pentru a finanţa un pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), menit să amortizeze efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19.

Măsura reflectă sporirea temerilor în cercurile guvernamentale privind impactul profund al epidemiei asupra cele mai mari economii europene, în condiţiile în care marile firme industriale opresc producţia, sectorul serviciilor este profund afectat, iar activitatea economică este pe cale de dispariţie.

În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în “situaţii de urgenţă excepţională”, care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica “schwarze Null” (black zero), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente.

Danemarca

Guvernul danez le-a comunicat firmelor private care sunt afectate de măsurile drastice pentru combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus că va acoperi 75% din salariile angajaţilor, dacă promit că nu vor face concedieri, transmit Reuters şi DPA.

Conform acordului dintre Guvern, organizaţiile companiilor şi sindicate, în perioada 9 martie – 9 iunie, statul se oferă să plătească 75% din salariile angajaţilor, la un nivel maxim de 23.000 de coroane daneze (2.786 lire sterline) pe lună, în timp ce firmele vor plăti restul de 25%.

“Dacă va exista o scădere semnificativă a activităţii, şi producţia va fi oprită, înţelegem necesitatea de a trimite acasă angajaţii. Dar vă cerem să nu-i concediaţi”, a afirmat duminică premierul Mette Frederiksen la o conferinţă de presă. Oficialul a adăugat că în schimb angajaţii vor fi obligaţi să-şi ia cinci zile de concediu obligatoriu.

Rusia

Votul prevăzut pentru 22 aprilie asupra reformei constituţionale, ce ar viza în special să-i permită lui Putin să candideze din nou la preşedinţie în 2024, “trebuie amânat pentru o dată ulterioară”, a spus liderul de la Kremlin într-un discurs televizat, asigurându-i pe ruşi că în faţa pandemiei “cel mai sigur este să stai acasă”.

Pentru a “încetini propagarea bolii”, ruşii nu vor lucra săptămâna viitoare, până pe 5 aprilie, dar îşi vor primi salariile, a adăugat Putin. Preşedintele rus nu a cerut pe de altă parte impunerea de interdicţii de circulaţie, ca în alte părţi pe glob, şi a precizat că magazinele şi principalele administraţii vor rămâne deschise, avertizând totuşi că propagarea virusului “poate afecta pe toată lumea şi ceea ce se întâmplă în alte ţări poate deveni viitorul apropiat” şi în Rusia.

El a anunţat totodată o serie de măsuri de sprijin economic pentru persoane fizice şi companii, subliniind că “economia rusă este sub o puternică presiune din cauza consecinţelor epidemiei”. Între altele, preşedintele rus a ordonat extinderea automată a tuturor alocaţiilor şi indemnizaţiilor sociale timp de şase luni, pauze de la rambursarea creditelor pentru cetăţeni şi majorarea alocaţiei de şomaj.

În ce priveşte companiile, el a anunţat o amânare a plăţii impozitelor şi ratelor la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii timp de şase luni.

Uniunea Europeană

Parlamentul European organizează joi o sesiune plenară extraordinară consacrată aprobării măsurilor urgente de combatere a pandemiei COVID-19 în Uniunea Europeană, PE luând măsuri pentru ca eurodeputaţii să poată participa la sesiunea plenară şi de la distanţă.

Începând cu ora locală 10:30 (11:30 ora României), Consiliul şi Comisia vor prezenta şi discuta cu eurodeputaţii măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient şi coordonat în faţa provocărilor COVID-19. Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru ţările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum şi sprijin logistic şi material pentru a obţine echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă crizei într-un mod coordonat. Măsurile trebuie aprobate atât de statele membre în cadrul Consiliului, cât şi de către Parlamentul European, înainte de a putea intra în vigoare. PE şi-a accelerat procesul decizional şi a adoptat norme temporare privind votul la distanţă, pentru a permite adoptarea de măsuri urgente.

De asemenea, Parlamentul European urmează să dezbată şi să aprobe propunerea de suspendare a temporară a normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia COVID-19. Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puţin 80% din sloturile lor de decolare şi de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulţi transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârşitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.

Germania

Germania a anunţat miercuri că interzice intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul ei, una dintre măsurile de combatere a extinderii pandemiei cu noul coronavirus, în pofida opoziţiei sectorului agricol aflat în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante, potrivit AFP.

”Lucrătorii sezonieri nu vor mai fi autorizaţi să intre în Germania, în cadrul controalelor noastre la frontiere”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, precizând că această regulă se aplică începând de miercuri la ora locală 17:00. Interdicţia este valabilă inclusiv pentru cetăţenii statelor membre ale UE, care furnizează cel mai semnificativ contingent de lucrători sezonieri pentru exploataţiile agricole germane.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV, care a avertizat în ultimele zile Berlinul asupra insuficienţei forţei de muncă pentru strângerea recoltelor, în timp ce închiderea graniţelor mai multor state din Europa Centrală şi de Est din cauza coronavirusului împiedică numeroşi lucrători sezonieri să se deplaseze în Germania.

 Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei să desfăşoare manevre menite să-i sporească operativitatea în vederea luptei împotriva noului coronavirus în cazul în care va fi necesar, a anunţat miercuri Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi TASS.

Ministerul Apărării rus a indicat, într-un comunicat, că manevrele, care vor fi efectuate în perioada 25-28 martie, vor include unităţi medicale de specialitate şi trupe de protecţie nucleară, biologică şi chimică.

Numărul celor contaminaţi cu noul coronavirus în Rusia a ajuns miercuri la 658, dintre care 410 doar la Moscova, la o zi după ce primarul Moscovei i-a transmis lui Putin că amploarea reală a problemei din capitala rusă depăşeşte cu mult cifrele oficiale, notează Reuters.

De altfel, potrivit Reuters, Moscova a introdus miercuri o serie de noi măsuri vizând să limiteze răspândirea noului coronavirus, inclusiv interdicţia temporară de a organiza evenimente publice şi suspendarea transportului public gratuit pentru persoanele de peste 65 de ani, a declarat primarul oraşului, Serghei Sobianin, pe site-ul său. Primarul Moscovei a transmis că vor rămâne în funcţiune doar magazinele alimentare, băncile şi serviciile comunale.

Pe de altă parte, ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că armata rusă a început testarea noii sale rachete hipersonice “Ţirkon”, care va intra în dotarea submarinelor nucleare şi care are o rază de acţiune de peste 1.000 km, transmit EFE şi TASS.

Italia

Peste 5.000 de cadre medicale sunt în prezent infectate cu coronavirus în Italia, a avertizat miercuri un sindicat din sectorul sanitar italian, relatează agenţia EFE.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro, sindicatul Anaao Assomed îi cere acestuia să intervină imediat pentru a garanta instrumentele de protecţie individuală pentru lucrătorii sanitari.

Se solicită de asemenea acestui institut şi Ministerului italian al Sănătăţii să asigure că personalul medical care intră în contact cu persoane suspecte de Covid-19 să dispună permanent de echipamente de protecţie personală, inclusiv măşti FFP2 şi FFP3, precum şi să se facă demersurile necesare ca fabrici din Italia să producă astfel de măşti şi să fie eliminată birocraţia pentru a facilita importurile

Iran

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că răspunsul Teheranului faţă de epidemia de COVID-19 se înăspreşte, anunţând aplicarea unor “noi restricţii” pe care le-a calificat drept “dificile” pentru populaţie, informează AFP.

Concret, Iranul doreşte să interzică călătoriile şi tradiţionalele picnicuri în parcuri de Anul Nou iranian, transmite şi Reuters. Republica islamică, una dintre ţările cele mai afectate de pandemia noului coronavirus, alături de Italia, China şi Spania, a refuzat până în prezent să impună măsuri de carantină sau de izolare a populaţiei. În plus, un purtător de cuvânt al guvernului a avertizat, tot miercuri, că Iranul s-ar putea confrunta cu un al doilea val epidemic.

“Din nefericire, unii iranieni au ignorat sfaturile oficialilor din domeniul sănătăţii şi au călătorit în perioada sărbătorilor de Anul Nou (…) Acest lucru poate provoca un al doilea val al coronavirusului. Toate noile călătorii între oraşe sunt interzise, iar cei care încalcă această interdicţie vor fi sancţionaţi conform legii”, a declarat purtătorul de cuvânt Ali Rabiei.

“Acest plan este strict şi va crea dificulăţi şi restricţii de călătorie şi îi va face pe cei aflaţi în călătorii să se întoarcă mai repede la domiciliu”, a declarat preşedintele Rouhani. De asemenea, şeful statului iranian a precizat că adunările cu ocazia sărbătorii Sizdah Bedar (1 aprilie) vor fi interzise. Această sărbătoare este dedicată naturii şi în cadrul ei, în mod tradiţional, iranienii ies în parcuri, la iarbă verde şi organizează picnicuri.

Ungaria

Trei milioane de măști medicale, 100.000 de kituri de testare și 86 de echipamente medicale de terapie respiratorie din China au ajuns, marți în Budapesta. Este al doilea lot de ajutoare oferit Ungariei. Premierul Ungariei, Victor Orbán și ambasadorul Chinei la Budapesta, Duan Jielong, au participat la ceremonia de primire a donației.

China

O serie de materiale antiepidemice achiziționate de Ungaria din China au ajuns marți dimineață la Budapesta. Cele aproape 70 de tone de materiale cuprind peste 3 milioane de măști, 100.000 de kituri de testare, 86 de aparate de ventilație mecanică, 100.000 de echipamente de protecție și 100.000 de perechi de mănuși. Primul lot de materiale cumpărate din China au ajuns luni dimineață în Ungaria, mai exact 30.000 de costume de protecție și 82.000 de măști.

Ministerul Sănătății din Turcia a declarat marți că medicamentele împotriva pneumoniei cauzate de noul coronavirus importate din China au fost transportate deja din Ankara în 40 de orașe. Medicamentele vor fi folosite pentru tratarea bolnavilor din ICU (Unitatea de Terapie Intensivă).

Ambasadorul Chinei acreditat la Uniunea Africană (UA), Liu Yuxi și comisarul pentru afaceri sociale al UA, Amira Elfadil, au semnat marți documentul de transfer al celui de-al doilea lot de kituri de testare oferite Africii ca și ajutoare de guvernul chinez. Amira a spus că China este o prietenă și un frate adevărat al Africii. Africa dorește să colaboreze în continuare cu China în lupta împotriva noului coronavirus, învățând mai multe din experiențele acesteia.

Un avion marocan încărcat la bord cu ajutoarele medicale oferite de provincia chineză, Guizhou, a aterizat luni la Casablanca. Pe lista acestora sunt 15.000 de perechi de mănuși medicale, 20.000 de măști N95, 2.000 de costume de protecție și altele. În momentul critic al focarului epidemic global, susținând concepția privind comunitatea cu destin comun, China adoptă rapid acțiuni de sprijin al altor țări, manifestând responsabilitatea unei mari puteri.

Leave A Reply

Your email address will not be published.