O procedură a medicilor chinezi poate salva viețile celor cu insuficiență respiratorie

0 236

În tratamentul pacienților bolnavi critici cu pneumonie virală, utilizarea procedurii de Oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO) pentru înlocuirea funcțiilor pulmonare parțiale sau integrale poate câștiga mai mult timp de tratament, fiind o metodă foarte importantă. Din cauza dificultății crescute și a riscului mare de a face această procedură, poate aduce și provocări mari personalului medical.

Un jurnalist de la CMG a fost cu o echipă de medici militari în Hubei și a intrat în „zona roșie”, asistând la întregul proces de tratament ECMO.

Anestezistul a îngenunchiat timp de 20 de minute pentru a monitoriza tensiunea arterială a pacientului în timp real

În cazul acestui pacient, saturația oxigenului din sânge este de doar 80%, după intubarea traheală. Spitalul de Pediatrie Gaunggu a făcut o consultație de specialitate și a decis să efectueze procedura de tratament ECMO.

Aceasta constă în scoaterea sângelui din artera femurală și apoi este oxigenat de membrana extracorporeală, urmând să intre în artera jugulară internă printr-un alt tub pentru a reveni în sistemul circulator. Pe parcursul procesului, monitorizarea semnelor vitale ale pacientului este esențială. Din acest motiv, anestezistul Wang Zhen a îngenuncheat pe podea mai mult de 20 de minute și a efectuat monitorizarea tensiunii arteriale în timp real prin tubul care a fost plasat în artera radială după perforarea venoasă.

Puncționarea venei și amplasarea tubului

Administrarea medicamentelor pacientului în stare critică trebuie să fie făcută cu precizie mare, la nivelul microgramelor. Trebuie să fie calculate exact cu greutatea pacientului. Când tensiunea arterială se stabilizează treptat și pacientul este sedat, doctorul Zhang Wei începe procesul de puncționare.

Zhang Wei introduce mai întâi tuburile în vasele sanguine ale pacientului şi stabileşte de-a lungul fiecărui conductor trei dilatatoare de diferite dimensiuni pentru a avea acces vascular. Urmează procesul cel mai important de a pune tuburile de circuit venos. Medicul trebuie să introducă heparină ca să fie evitată tromboza. Însă, cantitatea depașită de heparină poate provoca o hemoragie masivă. De aceea, fiecare operaţiune a procesului trebuie făcută cu mare prudenţă. Chiar şi Zhang Wei care a făcut câteva zeci de operaţii de acest tip are nevoie de concentrare la maximum.

El are patru straturi de mănuşi şi operează cu multă precizie și atenția sporită. O mică greşeală va poate avea influenţe catastrofale asupra pacientului. După introducerea tubului în vena femurală, echipa a reuşit să introducă tubul şi în vena jugulară internă.

Se observă prin scanarea ultrasonografică că tubul este instalat în poziţia potrivită. Gradul de saturaţie a oxigenului se îmbunătăţeşte imediat după ce aparatul ECMO începe să funcţioneze.

Procedura ECMO a durat peste cinci ore

Echipa de medici este suprasolicitată, dar efortul a meritat. După timp de patru ore, operaţia a reuşit, iar Zhang Wei şi medicii din echipă trebuie să urmărească evoluția stării de sănătate a pacientului încă o oră.

Zhang Wei este medic la Secția de Boli Infecţioase de la Spitalului de Pediatrie Gaunggu din provincia Hubei. La finalul maratonului din blocul operator a spus că este obosit, dar că sentimentul de împlinire nu poate fi comparat cu nimic. Pentru el, cea mai mare bucurie este ameliorarea stării de sănătate a pacienţilor și într-un final plecarea lor acasă însănătoșiți.

Leave A Reply

Your email address will not be published.