26 martie, ora 20.00 / Coronavirus – Problemele continuă în Italia, FBI a prevenit un atentat terorist

0 235

Brazilia

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a decis joi includerea activităţilor religioase în categoria serviciilor esenţiale care trebuie să funcţioneze în continuare în perioada de izolare în contextul epidemiei COVID-19, transmit AFP şi EFE.

Decretul prezidenţial în acest sens, publicat în Monitorul Oficial, adaugă ”activităţile religioase indiferent de natura lor” pe lista serviciilor considerate drept esenţiale, pe care se află şi farmaciile şi supermarketurile. Bolsonaro a adăugat totuşi că aceste activităţi ”vor trebui să fie conforme cu instrucţiunile Ministerului Sănătăţii”. Această instituţie poate opta să impună restricţii lăcaşurilor de cult.

Unele state şi municipalităţi din Brazilia (ţară federală) au introdus deja o serie de restricţii, recomandând să nu se organizeze ceremonii religioase şi impunând de asemenea închiderea şcolilor şi a serviciilor considerate drept ”non-esenţiale”. Aceste măsuri au fost însă criticate de către preşedintele Jair Bolsonaro, care a acuzat guvernatorii anumitor state că pun în aplicare o politică a ”pământului pârjolit”. Jair Bolsonaro a fost ales preşedinte al Braziliei în octombrie 2018 cu sprijinul larg al bisericilor evanghelice.

China

China a anunţat joi că îşi va închide temporar frontierele pentru majoritatea străinilor, într-un efort de a limita cazurile de coronavirus importate, a anunţat joi Ministerul de Externe chinez, informează agenţiile AFP şi DPA.

Măsura, care intră în vigoare de sâmbătă (vineri la ora 16:00 GMT), cuprinde şi excepţii, astfel că cetăţenii străini care vin în China pentru activităţi economice, comerciale, ştiinţifice sau tehnologice, precum şi titularii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu, pot solicita în continuare viză de intrare în China, la fel ca şi persoanele ce se deplasează pentru urgenţe umanitare. Data până la care este în vigoare această măsură nu a fost precizată.

China a anunţat în ultimul bilanţ 67 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi încă 6 decese produse în cursul zilei de miercuri, toate aceste cazuri noi fiind importate. Niciun caz nu a mai fost semnalat în provincia Hubei, de unde s-a declanşat epidemia, şi de asemenea niciun caz de infectare locală în ultimele două zile.

O altă decizie anunţată joi de autorităţile chineze, aplicabilă de duminică, priveşte limitarea transportului aerian extern. Astfel, fiecare linie aeriană din China va putea opera câte o singură rută spre destinaţii externe pe săptămână. În mod similar, orice companie aeriană din afara Chinei nu poate opera mai mult de o singură rută spre şi dinspre China pe săptămână.

Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus joi, în contextul crizei economice provocate de propagarea noului tip de coronavirus, un “moratoriu” asupra sancţiunilor economice impuse mai multor ţări, printre care şi Rusiei, informează AFP.

“În varianta ideală, ar trebui introdus un moratoriu comun asupra restricţiilor ce vizează bunurile esenţiale şi tranzacţiile financiare pentru achiziţia lor”, a declarat Putin în timpul discursului său la summitul ţărilor din G20.

“Până la urmă, aceasta este o problemă de viaţă sau de moarte a oamenilor, o problemă strict umanitară”, a subliniat şeful statului rus, estimând că “războaiele comerciale şi sancţiunile agravează criza” cauzată de COVID-19. De asemenea, liderul rus a propus înfiinţarea de “culoare verzi la adăpost de războaie comerciale şi de sancţiuni”, pentru aprovizionarea cu medicamente, produse alimentare, echipamente şi tehnologii.

China

Pe măsură ce situaţia epidemiei cu noul coronavirus se îmbunătăţeşte, școlile și liceele din multe zone ale Chinei sunt pregătite să reia cursurile.

În provinciile Zhejiang și Shanxi, fiecare elev trebuie să solicite un cod QR înainte de a se întoarce la cursuri, pe care să îl scaneaze cu telefonul mobil, pentru o serie de verificări. Ca să crească eficiența și să fie evitate infecțiile încrucișate, la intrarea în școli sunt instalate detectoare cu infraroșu, astfel, elevilor le este luată cu precizie temperatura fără a fi nevoie ca ei să se oprească.

În sălile de curs, băncile și scaunele sunt așezate la distanță, iar numărul elevilor din fiecare clasă este limitat între 30-35. Profesorii și elevii vor purta măști. Dacă un elev prezintă simptome precum febră și tuse, profesorul va anunța imediat medicul școlii și părinții și va raporta instituțiilor de resort. Elevul cu febră va fi trimis într-o cameră pentru teste, în timp ce ceilalți elevi din clasă vor fi evacuați într-o altă sală de curs. Clasa va fi dezinfectată complet, mai ales, podeaua, pereții, ușile, ferestrele și mânerele.

Autoritățile din orașul Shenyang au prevăzut că şcolile și liceele sunt obligate să aibă rezerve suficiente de materiale medicale și de urgență înainte de a fi deschise. În prezent, 405 medici au fost trimişi în 350 de școli și licee.

Italia

Italia a trecut, joi, 26 martie 2020, de pragul de 80.000 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2, după ce în ultimele 24 de ore încă 6.153 de persoane s-au îmbolnăvit. Totodată, în acest interval de timp, Italia a înregistrat un număr ușor mai scăzut de decese: 662 față de 683 anunțate miercuri. 

SUA

Un bărbat suspectat că plănuia să arunce în aer un spital din statul american Missouri în care sunt tratați pacienții cu coronavirus, a fost ucis într-un schimb de focuri cu agenții FBI. 

Timothy Wilson se afla, de luni de zile, în vizorul autorităților din cauza orientărilor sale extremiste. Bărbatul mai plănuise atacuri asupra unei școli frecventate de elevi afro-americani, asupra unei moschei și a unei sinagogi, potrivit unui raport al FBI.

„Wilson a avut în vedere mai multe ținte și a decis, în cele din urmă, să arunce în aer un spital din zonă, în încercarea de a răni cât multe persoane, vizând o unitate care oferă asistență medicală critică în aceste momente”, potrivit sursei citate.

Coreea de Sud

Cetăţenii sud-coreeni care încalcă regulile de carantină riscă până la un an de închisoare, a anunţat guvernul din Coreea de Sud. De asemenea, străinii aflaţi în această ţară care nu respectă autoizolarea vor fi expulzaţi, după înmulţirea semnificativă a cazurilor de coronavirus importate.

„Vom aplica principiul toleranţei zero în luarea de măsuri împotriva celor care părăsesc autoizolarea fără motive legitime”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Yoon Tae-ho, director general pentru politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii. Sud-coreenii care încalcă regulile ar putea primi o pedeapsă de până la un an de închisoare şi o amendă de 8.100 de dolari.

Leave A Reply

Your email address will not be published.