Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19

0 376

În intervalul 25 martie ora 12.00 – 26 martie ora 16.00, aproximativ 660 militari și 230 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 95 de misiuni de patrulare în comun cu forțele MAI, întărire a prezenței la frontieră, transport echipamente medicale, instalare corturi pentru triaj epidemiologic, amenajări genistice la locația de instalare a spitalului ROL 2 și transport persoane.

Militarii Armatei României vor îndeplini fiecare misiune în sprijinul forțelor Ministerului Administrației și Internelor (misiuni de de patrulare în comun, întărire a prezenței la frontieră și paza unor obiective) conform prevederilor Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României și ale ordonanțelor militare emise ulterior, cu respectarea strictă a prevederilor legilor și regulamentelor militare aplicabile în aceste situații.

 Echiparea militarilor pentru executarea acestor misiuni este standard și include armamentul individual. Aceste tipuri de misiuni nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu. Deplasarea la locul de desfășurare a misiunilor se execută cu autoturisme de teren, autovehicule neblindate tip URO VAMTAC sau HMMWV (HUMVEE), precum și cu alte mijloace logistice folosite pentru desfășurarea misiunilor.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autoritățile centrale și locale printr-un număr de 186 misiuni, la care au participat 1.341 militari și 380 mijloace tehnice.

Acestea au inclus:

– instalarea spitalului de campanie ROL 2 de la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”;

– instalarea unor corturi pentru organizarea fluxurilor de triaj epidemiologic în spitalele militare și civile din țară (41 corturi);

– misiuni de transport aerian a unor echipamente de protecție medicală (trei misiuni – din Germania, Turcia și Coreea de Sud);

– misiuni de evacuare aeriană a unor cetățeni români din străinătate (patru misiuni – din Germania și Italia);

– suplimentarea echipelor medicale pentru triajul epidemiologic în puncte de trecere a frontierei și aeroporturi.

Pentru executarea misiunilor repartizate, MApN poate aloca gradual, în funcție de solicitări, un număr de aproximativ 10 mii de militari. La nevoie, sunt prevăzute forțe și mijloace și în rezerva acțională.

Leave A Reply

Your email address will not be published.