Scrisoare către elector (I)

0 270

Moto: ”Mulți văd ceea ce pari a fi, puțini înțeleg ceea ce ești…”

                                                          Niccolo Machiavelli

          A început circul! Pe firmamentul politicii au apărut deocamdată doar dresorii de categorie mică, cei care impresionează pudelii și maimuțicile, cei care pocnesc firav din bici ca să obțină ovațiile electoratului dar pe care, de  exemplu, Nicolae Grigorescu (a pictat ”Car cu boi”) nu i-ar fi pictat niciodată și nici despre care George Coșbuc (a scris poezia ”Pe lângă boi”) nu ar fi scris versuri. Explicațiile din paranteze le-am pus pentru generațiile mai tinere, mai puțin erudite și mult mai bine dresate, reprezentând publicul alternativei USR-PLUS, public care nici măcar nu și-ar cumpăra bilete pentru spectacolul de circ pentru că ONG-urile binecunoscute, bineintenționate și binecuvântate au finanțat deja multe din aceste spectacole, ca atare au accesul gratuit. Și totuși… în malaxorul gândurilor mele sincere vor intra de la ”dinozaurii” politicii locale (Boc, Tișe, Lăpușan, Cuibus, Cordoș, Șulea – Florești) până la ”salvamarii” sistemelor publice deficitare (genul incert de tip Ungureanu, Fițiu sau Pivariu – Florești ) sau lupii tineri (așa cum arată și logoul partidului pe care îl reprezintă), nedresați și neinițiați (genul republican, Radu Lupaș, sau produsul de nișă al anonimatului, Flaviu Udrea – Florești).

          Oferta electorală există însă candidaturile anunțate deja ar trebui să liniștească puțin spiritele. Luptele pe procente se duc înspre Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și evident câteva din primăriile care nu au fost antamate anticipat (zic sursele PNL) prin trădări locale cu iz de buruieni uscate. În mediul rural cetățeanul încă mai votează cu omul ”destoinic” și gospodar, pentru că nu apleacă el urechea la mesaje politice, iar pomenile electorale gen găleată, ulei, făină, zahăr sau chibrituri și pixuri sunt istorie. Dacă va fi scandal, cel mai probabil artizanul lor din sfera politică va fi candidatul USR-Plus, Emanuel Ungureanu, dar am o veste tristă pentru el, asta în cazul în care nu a realizat singur că Emil Boc nu este un tip conflictual politic decât dacă are chef și motivație. Ori herr candidat t(e)f(e)list șoroșist, întrebarea cu răspuns previzibil ar cam fi: ”Când ai peste 80% cotă de încredere și popularitate, iar intenția de vot este peste 70%, ai vreun motiv să fii conflictual?!”. Deci veți observa și voi, Emil Boc își va vedea de treaba lui și-și va continua campania online. Mdaaaa! Putem discuta alt aspect, dacă Emil Boc este reprezentativ pentru electoratul clujean, pentru că un calcul matematic simplu arată că la o prezență la vot de cca 100.000 de electori (care înseamnă un 45%), un vot exprimat în favoarea lui Boc în jurul la 70.000 de voturi înseamnă undeva în jurul procentului de 31,5% din numărul total de electori. Legitimitatea alegerii lui Boc este certă, dar reprezentativitatea nu prea, pentru că reprezintă doar aproape o treime din clujenii cu drept de vot, deci va lucra doar pentru o treime din electoratul clujean. Vreți altceva? Atunci mergeți la vot, domnișoarelor, doamnelor și domnilor!

Emanuel Ungureanu, spun sondajele care nu sunt publice, doar pe surse, că usr-istul Ungureanu are avea undeva la 8-9%, adică cam la 60% din intenția de vot a alianței clujene USR-PLUS. Dacă sursele mele nu mint, atunci Ungureanu nu doar că va candida degeaba, pur și simplu el poate pierde și candidatura următoare la Camera Deputaților, dacă partidul lui își va face treaba și dorește performanță. Asta dacă Ungureanu nu și-a negociat candidatura acceptând înfrângerea politică pentru încă un mandat de deputat.

          Valentin Cuibus, candidatul PSD are un scor mai bun decât PSD Cluj-Napoca, aproape dublu. Îl știu de 15 ani, de când îl cunosc și pe Emil Boc sau pe Emanuel Ungureanu, dar pot confirma că V. Cuibus este unul dintre puținii oameni politici care și-a păstrat nealterate principiile. De multe ori m-am întrebat de ce nu renunță, dar la această întrebare poate răspunde doar el. În cazul lui Cuibus întrebarea ar fi: ”Poate el să ducă partidul la procentul de încredere pe care el îl deține în sondaje? Sau, va reuși să crească în procente atât pe el cât și partidul pentru ca stânga să fie cât de cât reprezentativă în Consiliul Local Cluj-Napoca?”. Totul ține de echipa pe care o are în spate și de eficiența campaniei PSD Cluj. Categoric, dacă vor reuși să motiveze electoratul incert și negativist, electoratul adormit, în proporție de măcar 20 de procente, lucrurile pot lua o întorsătură interesantă, iar reprezentativitatea va da mult mai multă legitimitate electorală aleșilor.

          Cel mai motivat să convingă clujenii să participe la vot este candidatul Partidului Republican din România, filiala Cluj, adică Radu Lupaș. Antreprenor de succes, a demonstrat-o prin produsul de business pe care l-a impus pe piața locală și națională (vezi brandul Salad Box), R. Lupaș este cunoscut mai mult electoratului 20+ și 30+, ceea ce în teorie presupune că el este contracandidatul direct al usr-istului Emanuel Ungureanu; deci în aceeași teorie el și republicanii ar trebui să ”rupă” din electoratul tânăr de dreapta, dar rămâne de văzut cum va decurge campania republicanilor. Lupaș e tânăr, fără prea mult negativism pe imaginea lui publică, ca atare ar trebui să reprezinte schimbarea din politică pe care tocmai cei dreapta o ”latră” cel mai mult, dar el este mezinul politicii locale ceea ce poate fi un dezavantaj aparent.

          Avram Fițiu, candidatul PMP. Sau candidatul oricui îl dorește. Veșnicul candidat! De sorginte profesională bună, dar neconvingător, fără suflu, fără vlagă!

          Deocamdată atât pe Cluj-Napoca. Voi reveni cu jocurile de culise atunci când ele vor avea loc!

          Mâine despre Consiliul Județean și candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj.

Leave A Reply

Your email address will not be published.