Mutu a debutat cu o victorie ca selecţioner al echipei U21 a României, 3-1 cu Finlanda

0 303

Adrian Mutu a debutat cu o victorie ca selecţioner al naţionalei de tineret a României, 3-1 (1-1) cu Finlanda, vineri seara, în Grupa a 8-a a preliminariilor Campionatului European de fotbal Under-21 din 2021, pe Veritas Stadion din Turku.

România s-a impus prin golurile marcate de Darius Olaru (21), Valentin Mihăilă (57), Ştefan Ciobanu (84), în timp ce golul de onoare al gazdelor a fost semnat de Mikael Soisalo (24).

Nordicii au început mai bine şi au avut două ocazii mari în min. 12. Mai întâi portarul Vlad a respins de sub transversală şutul lui Kairinen, după care Lingman a tras în bară. Prima acţiune a tricolorilor s-a încheiat cu un şut al lui Man (16), prins de portar. Andrei Vlad s-a remarcat din nou (19), la mingea trimisă cu capul de Halme.

România a deschis scorul în min. 21, prin Darius Olaru, după o cursă de 40 de metri. Finlanda a egalat la scurt timp (24), prin Mikael Soisalo, nemarcat, cu un şut în diagonală din marginea careului.

Gazdele au controlat jocul în prima repriză şi au mai avut o oportunitate (29), dar şutul lui Kairinen de la 25 de metri a trecut puţin peste ţintă. Jucătorii antrenaţi de Mutu au creat pericol la poarta adversă în finalul primei părţi, prin Ganea (34), cu un şut din unghi prins de portar, şi Man (37), cu o boltă peste poartă.

România a trecut în avantaj în min. 57, când Mihăilă a marcat cu un lob peste portar, după ce a fost lansat pe contraatac de Olaru. Pentru extrema Universităţii Craiova a fost al patrulea gol contra Finlandei.

Man a avut două şanse bune (64, 78), dar prima oară a fost imprecis, iar a doua a fost blocat de Haukioja la 6 metri. Finlanda a avut o ocazie de egalare, dar Vlad s-a opus din nou, respingând mingea trimisă de Haukioja (75).

Ciobanu (84), cu un şut fără preluare de la 16 metri, după o minge trimisă înapoi de Costache, a tranşat soarta partidei. În meciul tur, de la Voluntari, România s-a impus cu 4-1, Mihăilă reuşind o triplă, în timp ce Hyvarinen a marcat un autogol.

În celelalte partide din grupă, Danemarca şi Ucraina au terminat nedecis, 1-1, iar Irlanda de Nord a învins Malta cu 2-0, în deplasare. Danemarca ocupă primul loc, cu 16 puncte (6 jocuri), urmată de România, 13 puncte (6 j), Finlanda, 7 p (6 j), Irlanda de Nord, 6 p (6 j), Ucraina, 4 p (5 j), Malta, 1 p (5 j).

Cele nouă câştigătoare ale grupelor preliminare şi cele mai bune cinci locuri doi se vor alătura gazdelor Ungaria şi Slovenia la EURO 2021. Meciurile din cele patru grupe ale competiţiei se vor desfăşura între 24 şi 31 martie 2021. Echipele calificate mai departe din grupe, primele două clasate, vor lupta pentru titlul european în fazele eliminatorii programate în aceleaşi două ţări, Ungaria şi Slovenia, în perioada 31 mai-6 iunie 2021.

Marţi 8 septembrie vor avea loc partidele Finlanda – Ucraina, Irlanda de Nord – Danemarca şi Malta – România.

Reacții după meci:

E un antrenor nou, un nou suflu la echipă. Fiecare dintre noi a rut să dea totul și să câștigăm meciul. Știam că va fi un meci greu, pe un teren dificil. Este altceva cu noul selecționer, dânsul își dorește altceva de la noi, dar cred că am făcut o partidă bună și l-am mulțumit.  Noi sperăm să progresăm de la meci la meci și să ajungem la EURO. De ce nu, poate să egalăm performanța de anul trecut. Am văzut că Danemarca a făcut egal, sperăm să îi batem acasă și să ne calificăm”, a transmis, după meci, Darius Olaru.

“Ăsta era scopul, cele trei puncte. Am făcut un meci bun, chiar dacă am început puțin timorați. Am suferit puțin la fazele fixe, dar în repriza a doua ne-am relaxat și am jucat mai bine. Nu mi-a fost teama, știam că punctul lor forte sunt fazele fixe. Au încercat combinații din corner, ne trăgeau spre colț, după jucau pe bara a doua pentru căpitan. Nu aveam cum să controlăm lucrurile astea și mă bucur că băieții au rezistat. Unde n-au ajuns cu picioarele, au ajuns cu inima, iar asta mă bucură foarte mult. Cred că am făcut o a doua repriză foarte bună și rezultatul este unul corect. La pauză le-am spus să fie calmi, să se relaxeze puțin, să joace cu personalitate. Mi-a plăcut că băieții au rezistat, trebuie să știi să suferi când te atacă adversarul”, a spus Adrian Mutu, la finalul jocului.

”Îmi doresc să fiu din ce în ce mai bun, să cresc de la meci la meci şi sper să mă propulsez mai departe. (n.r. ce i-a transmis Mutu) Am discutat cu dânsul despre ordine tactice, în prima repriză nu prea am făcut ce ne-a cerut dânsul. În această seară am fost un plus pentru România, dar băieţii au dat golurile. Nu eu am marcat, ei au marcat. (n.r. dacă Mutu va repeta performanţele lui Rădoi) Trebuie să facă, echipa de anul trecut a ridicat stacheta foarte sus şi trebuie să ne ridicăm şi noi la nivelul aşteptărilor”, a declarat Andrei Vlad pentru FRF TV.

Finlanda – România 1-3 (1-1)

Au marcat: Mikael Soisalo (24), respectiv Darius Olaru (21), Valentin Mihăilă (57), Ştefan Ciobanu (84).
Turku, Veritas Stadion

Preliminariile Campionatului European de fotbal Under-21 – Grupa a 8-a

Au evoluat echipele:
Finlanda: 1. William Jaaskelainen – 7. Mikael Soisalo (17. Timo Stavitski, 74), 5. Juho Hyvarinen (13. Eetu Vertainen, 85), 2. Aapo Halme (căpitan), 14. Robin Tihi, 3. Martti Haukioja – 11. Onni Valakari, 16. Lucas Lingman (8. Jaakko Oksanen, 80), 6. Kaan Kairinen, 18. Jasin Assehnoun (22. Serge Atakayi, 74) – 9. Benjamin Kallman (10. Saku Ylatupa, 80). Selecţioner: Juha Malinen.

Rezerve neutilizate: 12. Rasmus Leislahti – 15. Matias Vainionpaa, 19. Aapo Maenpaa, 21. Niilo Maenpaa.

România: 1. Daniel Vlad – 19. Denis Haruţ, 4. Alexandru Paşcanu (15. Radu Drăguşin, 90), 6. Virgil Ghiţă (căpitan), 2. Radu Boboc – 22. Darius Olaru (5. Cătălin Itu, 61), 14. Marius Marin, 20. Andrei Ciobanu – 10. Dennis Man, 9. George Ganea (21. Valentin Costache, 53), 7. Valentin Mihăilă (13. Alexandru Măţan, 90). Selecţioner: Adrian Mutu.

Rezerve neutilizate: 12. Teodor Axinte – 3. Raul Marian Opruţ, 8. Olimpiu Moruţan, 17. George Alexandru Cîmpanu, 18. Andrei Raţiu.

Arbitru: Anastasios Papapetrou; arbitri asistenţi: Tryfon Petropoulos, Iordanis Aptosoglou; al patrulea oficial: Agelos Evangelou (toţi din Grecia)

Cartonaşe galbene: Hyvarinen (37), Ganea (41), Ghiţă (83).

Leave A Reply

Your email address will not be published.