18 septembrie 1938 – a fost inaugurat oficial Mausoleul de la Mărăşeşti

0 312

“Intru slava eroilor neamului” – asa cum sta scris pe frontispiciul acestuia.Slujba a fost oficiată de un sobor impresionant, în frunte cu episcopul Romanului Lucian Triteanu.

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917 s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare Inițiativa construirii Mausoleului Eroilor aparține Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor Române în cadrul Congresului din data de 8 iunie 1919. In anul 1923

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 1923-1938.

Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, slujba fiind oficiată de un sobor in frunte cu mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, episcopul Lucian Triteanu al Romanului și arhiereul Ilarion Mircea Băcăoanul.

În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în criptele mausoleului, iar în august s-au depus osemintele Generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane pe timpul luptelor de la Marasesti. Din lipsa fondurilor necesare s-au oprit lucrarile.

Abia după 12 ani, în 1936 se vor relua. Basoreliefurile “Cupolei Gloriei” au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Eduard Săulescu a executat pictura interioară. Tot cu ocazia inaugurării mausoleului , a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 de milimetri, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) si Carol al II-lea (în stanga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se află stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

Ansamblul memorial de la Mărășești este format din: mausoleu, muzeul, platforme şi terase exterioare, terasarea în trepte, alei de acces, ansamblul statuar şi monumentul ce marchează perimetrul în care a fost amplasat Mormântul Eroului Necunoscut .

În fața Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de către un copil de trupă. Tatăl băiatului murise în primul război mondial, fiind unul dintre miile de eroi necunoscuți. După ce și mama lui a murit, băiatul a fost crescut lângă Regimentul din Craiova.

Pentru că a fost cel mai bun elev din promotie, Săndulescu a fost desemnat sa aleagă eroul necunoscut. În fața Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu câte un erou necunoscut din fiecare zona istorică a României. Băiatul s-a oprit în fața sicriului din Oltenia. Se pare ca ar fi spus: “Acesta este tatăl meu”. Acest sicriu a fost transportat in Parcul Carol din Bucuresti, unde a ramas pana in 1958, cand a fost construit Mausoleul Eroilor Comuniști, apoi dus din nou la Mărășesti si îngropat în fata Mausoleului. În anul 1993, sicriul a fost scos din criptă și depus pentru o lună si patru zile în Mausoleu, iar cripta, mutată în Parcul Carol. În luna septembrie a anului 1993, Eroul Necunoscut a ajuns din nou în Capitală, unde se află și acum.

Preot Florin Tuscanu

Leave A Reply

Your email address will not be published.